100 χρόνια Bauhaus στο Google Arts & Culture

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 17:12
UPD:17:12
A- A A+

Ακόμη και αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για το κίνημα Bauhaus, ίσως έχετε δει την επιρροή του γύρω σας. Από τα σήματα κυκλοφορίας μέχρι τα έπιπλα γραφείου, η θρυλική σχολή σχεδιασμού άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται και λειτουργεί ο κόσμος μας.

Εκατό χρόνια μετά το ξεκίνημα του κινήματος στη Γερμανία, εξακολουθούμε να περιβαλλόμαστε από τις ιδέες του Bauhaus σχετικά με την τέχνη, την τεχνολογία και τη χειροτεχνία, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην πρόσφατη συλλογή του Google Αrts & Culture, «Bauhaus Everywhere». Η συλλογή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bauhaus Dessau στη Γερμανία - στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας ψηφιοποίησης – μαζί με άλλους 6 εταίρους, όπως το Ινστιτούτο Σχεδιασμού IIT και το Μουσείο Guggenheim.

Ο σχεδιασμός του Bauhaus στόχευε στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μέσω του λειτουργικού σχεδιασμού. Τα πλέον γνωστά μέλη της σχολής, όπως ο ιδρυτής του, Walter Gropius, ο αμφιλεγόμενος Hannes Meyer και η Gunta Stölzl, μία από τις πολλές γυναίκες σχεδιάστριες και καλλιτέχνιδες, εξακολουθούν να έχουν επιρροή στην αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό επίπλων και ακόμη και τις γραμματοσειρές.

Στο έργο αυτό έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 10.000 αντικείμενα, προσφέροντας εικονικές περιηγήσεις σε εμβληματικά κτήρια και εκθέματα, καθώς και περισσότερα από 400 έργα τέχνης που έχουν φωτογραφηθεί με την Art Camera μας. Το αποτέλεσμα είναι πάνω από 45 διαδικτυακές εκθέσεις, επιμελημένες από τους επτά συνεργάτες μας, που παρουσιάζουν εικονικά αντικείμενα, όπως η σωληνωτή ατσάλινη πολυθρόνα ή εικόνες του «Finest Campus της Αφρικής» και το (ίσως απροσδόκητα) best selling σχέδιο της Βauhaus ταπετσαρίας.

Υπάρχουν, επίσης, μοναδικές πληροφορίες για την καθημερινή φοιτητική ζωή των μελών του Bauhaus, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων πάρτι τους και της προοδευτικής σκέψης τους σχετικά με τη χειραφέτηση των γυναικών. Και επειδή οι αρχές της σχολής ως προς το σχεδιασμό εξαπλώθηκαν πολύ πέρα από τη Γερμανία και την Ευρώπη, δημιουργήσαμε μια περιήγηση στο Google Earth Voyager για να δείξουμε πώς, άνθρωποι σε τόσο μακρινά μέρη, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία ή η Βραζιλία, εμπνεύστηκαν από το Bauhaus.

Νέα σχήματα, υλικά και προσεγγίσεις ως προς την κατασκευή, έκαναν τις προτάσεις του Bauhaus να ξεχωρίζουν. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια των εκπροσώπων του κινήματος ήταν ιδιαίτερα γνωστά για την avantgarde προσέγγισή τους. Όμως, πολλές από αυτές τις τολμηρές οικοδομικές προτάσεις έμειναν στα χαρτιά αφού δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος Bauhaus Dessau, η συλλογή περιέχει απεικονίσεις κτιρίων που υπήρχαν μόνο στα σχέδια και στα μυαλά των δημιουργών τους.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν αρχειακά σκίτσα, σκαριφήματα και ασαφείς περιγραφές για να δημιουργηθούν μοντέλα επαυξημένης πραγματικότητας τριών οραματικών δομών. Στην εφαρμογή Google Arts & Culture, καθένας μπορεί να περιηγηθεί σήμερα στο «Round House του Carl Fieger», στο «BAMBOS» του Marcel Breuer καθώς και στο εσωτερικό και εξωτερικό του «Court House», του Eduard Ludwig.

Ο László Moholy-Nagy, δάσκαλος στο Bauhaus, το έθεσε ως εξής: «Ο σχεδιασμός δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής». Ελπίζουμε ότι, μέσω αυτής της έκθεσης, θα διαπιστώσετε πως η προσέγγιση του Bauhaus δεν είναι απλώς παντού, αλλά είναι και για όλους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς