Αίγυπτος: Τρία αρχαία ξύλινα φέρετρα έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 04:10
UPD:04:10
A- A A+

Τρία αρχαία αιγυπτιακά ξύλινα φέρετρα έφερε στο φως η σκαπάνη της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, με επικεφαλής τον Καθηγητή Φρεντερίκ Κολέν, στη νεκρόπολη Ελ Ασασίφ, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Λούξορ.

Τα φέρετρα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην εξωτερική αυλή του νεκροταφείου αρ. 33 στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.  

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, σε δήλωσή του ανέφερε ότι τα φέρετρα -που φέρουν πολύχρωμες διακοσμήσεις και ιερογλυφικές γραφές-  χρονολογούνται από την εποχή της 18ης δυναστείας (16ος έως 13ος αιώνας π.Χ.).  

Το πρώτο από τα αρχαία αιγυπτιακά φέρετρα, μήκους 195 εκατοστών, ανήκε σε μία γυναίκα ονόματι «Τι Άμπο» και είναι επενδεδυμένο με πολύχρωμα έργα τέχνης και ιερογλυφικές επιγραφές.  

Το δεύτερο φέρετρο, μήκους 190 εκατοστών, ανήκει σε μία γυναίκα ονόματι «Ράο», είναι κίτρινο και παρουσιάζει ιερογλυφικές επιγραφές σε λευκό φόντο. Το τρίτο φέρετρο, μήκους περίπου 180 εκατοστών, διαθέτει λευκά και καφέ σχέδια. Είναι καλυμμένο με στρώμα γύψου και δεν έχει επιγραφές.  

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή