Εκπομπή μυστηρίου από τα στοιχεία της Φύσης

Ατομική έκθεση της Μαρίας Χανιωτάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 10:08
A- A A+

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, την ατομική έκθεση της σύγχρονης Ελληνίδας σκηνογράφου - εικαστικού Μαρίας Χανιωτάκη, με τίτλο «Τα Τέσσε4α Στοιχεία» [Κοκκώνη 15, Ψυχικό].

Η καλλιτέχνιδα Μαρία Χανιωτάκη παρουσιάζει μια σειρά έργων -μικτές συνθέσεις- με θέμα τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης, τα οποία και έρχονται σε διάλογο με την εγκατάσταση στον χώρο, με τον τίτλο «η μικρή  πόλη».

 

Μαρία Χανιωτάκη_Η επιστροφή,μικτή τεχνική, κουτί παπουτσιών σε πλεξιγκλάς - φωτογραφία Χρήστος Σουσούνης

Η ίδια γράφει  χαρακτηριστικά για το έργο της: «...οι καθρέπτες γυάλινοι στο δυνατό φως του δωματίου δίνουν μια σταθερή εικόνα. Όταν το γυαλί μπορεί να μεταμορφωθεί σε φυσικό και ζωντανό νερό τότε και οι καθρέπτες θα γίνουν υγροί. Έτσι αρχίζει το ταξίδι για την ουσία της πηγής και το όνειρο μέσα της, η εμπειρία του λουλουδιού που σκύβει πάνω από το νερό, ώσπου να γίνει ένα με αυτό. Δεν είμαι ζωγράφος. Είμαι Σκηνογράφος. Ποτέ δεν ήμουν κάτι άλλο από αυτό. Οι σκηνογράφοι, σαν αρχιτέκτονες της φαντασίας, έχουμε μάθει να υλοποιούμε ουτοπίες… Καμιά φορά με ρωτούν όσοι προσπαθούν να τα εξηγήσουν όλα, τι σημαίνουν όλα αυτά κι εγώ δεν έχω τι να απαντήσω.

Νερό-Βιολετί λουλούδι ,λεπτομέρεια 1,Μαρία Χανιωτάκη

Τότε σκέφτομαι το τι μπορεί κανείς να απαντήσει στην ερώτηση που είχε κάνει κάποτε ένα μικρό παιδί “...τα σύννεφα που πάνε όταν τρέχουν;...”».

Η εγκατάσταση  με θέμα «η μικρή  πόλη» είναι  ένα  παιχνίδι χώρου και εικόνας  που γεννά  ερωτήματα και δημιουργεί έναν ανάγλυφο διάλογο με τα τρισδιάστατης υφής  επιτοίχια έργα. Ο θεατής μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε μια σειρά από μαύρα κουτιά, λευκά στο εσωτερικό τους. Στο σύνολό τους δίνουν μια ομοιόμορφη ανάγλυφη σύνθεση που θυμίζει πόλη.

Στο εσωτερικό αυτών των κουτιών περιέχονται κουτιά  παπουτσιών, όπου στο καθένα από αυτά βλέπουμε τη μικρογραφία μιας αποβάθρας, κάποτε μιας σοφίτας ή ενός περιπτέρου μπροστά από μια βιτρίνα... Τα έργα μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα αλλά και σε διάλογο στο σύνολό τους.

Η εργασία αυτή κινείται σε πολλά  επίπεδα, καθώς όλα ξεκινούν από τον χώρο, τη φαντασία, τη μικρογραφία/μινιατούρα και τον διάλογο  μεταξύ τους.

Μαρία Χανιωτάκη, το περίπτερο και η βιτρίνα (λεπτομέρεια)-Shoe Boxes

Τα αντικείμενα  που κυριαρχούν  είναι  η ομπρέλα, οι φιγούρες που αντίστοιχα  συναντάμε και απουσιάζουν από τα έργα με θέμα τα στοιχεία της Φύσης και η σκάλα.

Φωτιά - τα πύρινα ζωύφια, Μαρία Χανιωτάκη

Για το εικαστικό έργο της Μαρίας Χανιωτάκη η Ιστορικός Τέχνης Ήρα  Παπαποστόλου γράφει «...η καλλιτέχνιδα ασχολείται με τα τέσσερα βασικά στοιχεία της φύσης: το νερό, τον αέρα, τη φωτιά και τη γη -σε μία προσπάθεια να μεταφέρει στον καμβά την αίσθηση όλων αυτών των στοιχείων, αλλά και το μυστήριο που εκπέμπουν. Όταν φτιάχνει το έργο της με τίτλο “Το Φεγγάρι”  όπου βλέπουμε το φως του φεγγαριού να αντανακλά στο νερό - αυτή η άχρωμη, άοσμη, άγευστη και υγρή ουσία που ονομάζουμε νερό παίρνει άλλη μορφή και μοιάζει να αποκτάει μαγικές ιδιότητες. Στα έργα της συναντάμε επίσης τις στέπες της ζούγκλας, τον πάγο της Ανταρκτικής, τη βροχή, τα ρεύματα του νερού της θάλασσας. Τα υλικά που χρησιμοποιεί για την επίτευξη του στόχου της είναι σκόνες αγιογραφίας, ακρυλικά που δημιουργούν υφές και διάφανη μεμβράνη, με αποτέλεσμα να περνάει από τις δύο στις τρεις διαστάσεις, κεντρίζοντας όλες τις αισθήσεις του θεατή...».

 

Γή - Έρημος - Αντικατοπτισμός, Μαρία Χανιωτάκη

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου, οργανώνεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α.)

 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκευή 9π.μ -5μ.μ. / Τρίτη 10π.μ. -6μ.μ. / Τετάρτη 1μ.μ.-8μ.μ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή