Ν. Δένδιας: Αβάσιμες οι αντιλήψεις της Τουρκίας

«Φεύγει ο πρέσβης της Λιβύης αν δεν φέρει τη συμφωνία έως την Παρασκευή»
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 10:17
UPD:12:19
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Αβάσιμες και ανεδαφικές χαρακτήρισε τις αντιλήψεις της Τουρκίας, που επιδιώκει να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Για τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι από ό,τι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια, εκ των οποίων το ένα αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο τη στρατιωτική συνεργασία. Ειδικότερα για το δεύτερο μνημόνιο, ο υπουργός είπε πως είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

«Εκτός απ' αυτό όμως, ο κ. Σάρατζ, ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση να υπογράψει. [...] Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται αυτή η συμφωνία με κανένα τρόπο να γίνει δεκτή απ το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο βρίσκεται στο Τομπρούκ και έχει πρόεδρο αναγνωρισμένο απ τα Ηνωμένα Έθνη» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι’ αυτό είχε συνομιλήσει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίζει ότι μια συμφωνία με την Τουρκια για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.

Σχετικά με τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος επισπεύδουν την οροιοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, διευκρινίζοντας πάντως πως η χώρα μας «δεν συναρτά την διπλωματική της τακτική και το εθνικό της συμφέρον από το τι κάνει η Τουρκία». «Με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει μακροχρονα (συζητήσεις) έχουν γίνει 10 γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος, συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες» είπε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή