ΑΤΛΑΣ Ι: Νέο πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 15:40
UPD:15:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτ
A- A A+

Στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ Ι», η τελετή ονοματοδοσίας του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Το νέο πλοίο σκάφος ειδικό για τον εν πλω ανεφοδιασμό άλλων σκαφών του Στόλου με καύσιμα και εφόδια αποτελεί μία ακόμα δωρεά του Ιδρύματος «Αικ. Λασκαρίδη» στο Πολεμικό Ναυτικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤ

Το ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» είναι μήκους 70 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 3.000 τόνων και είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα.

Κατά την τελετή ονοματοδοσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε πως «το νέο πλοίο γενικής υποστήριξης του Πολεμικού μας Ναυτικού από σήμερα, είναι ένα δείγμα μόνο της όλης προσφοράς του κ. Λασκαρίδη και της Οικογένειάς του. Και εύχομαι και ελπίζω, το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν και άλλοι. Γιατί τούτος ο Τόπος, ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι οιωνοί εμφανίζονται καλύτεροι, πάντα έχει ανάγκη από αυτούς που σκέφτονται την Πατρίδα, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Ευχαριστώ τον κύριο Λασκαρίδη πολύ περισσότερο γιατί ενισχύεται, μέσω του Άτλας Ι, το Πολεμικό μας Ναυτικό, σε μια στιγμή κατά την οποία, λόγω και της συγκυρίας, κορυφώνεται ο ρόλος του ως αιχμής του δόρατος φύλαξης των Θαλάσσιων Συνόρων μας, και όχι μόνο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤ

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας πως «απέναντι στις μεγάλες παρανομίες και αυθαιρεσίες, οι οποίες προέρχονται κατεξοχήν, δυστυχώς, από την υπότροπο γείτονά μας Τουρκία, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει στο παρελθόν -το αποδεικνύουμε και σήμερα και θα τηρήσουμε αυτή την στάση και στο μέλλον- ότι παραμένουμε εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας και σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας και σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας που είναι σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως είπε «αυτόν τον ρόλο είμαστε αποφασισμένοι να τον φέρουμε, ούτως ή άλλως, σε πέρας, είναι το χρέος μας. Αυτός ο ρόλος επιβάλλει όμως και την σύμπραξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν απ΄ όλα γιατί η αρχή της αλληλεγγύης και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιτάσσουν, αλλά και διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ίδιον συμφέρον και ίδια δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Υπενθυμίζω ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη οριοθετείται με βάση τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και δη της Συνθήκης του Montego Bay του 1982. Άρα είναι σαφές ότι σε αυτόν τον αγώνα της Ελλάδας για τον σεβασμό της Διεθνούς Νομιμότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να είναι παρούσα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤ
naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή