Τουρκία: Στο νοσοκομείο ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 20:40
UPD:20:41
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε πρόσθετες εξετάσεις μετά τη δυσφορία που αισθάνθηκε στο κελί του την περασμένη εβδομάδα διακομίστηκε ο Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως έκαναν γνωστό οι τουρκικές αρχές.

Η Αϊγκιούλ Ντεμιρτάς, η αδελφή του κρατούμενου, αποκάλυψε νωρίς το απόγευμα μέσω Twitter ότι ο φυλακισμένος ηγέτης είχε βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του στις 26 Νοεμβρίου, «έπειτα από αναπνευστικά προβλήματα και πόνους στο στήθος». Σύμφωνα με την ίδια, οι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί αρχικά να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Ο συγκρατούμενός του Αμπντουλάχ Ζεϊντάν του έδωσε τις πρώτες βοήθειες, πριν φθάσει ασθενοφόρο κι ο Ντεμιρτάς υποβληθεί σε καρδιογράφημα.

Ο εισαγγελέας της Ανδριανούπολης (Εντιρνέ), της περιοχής στην οποία κρατείται ο Ντεμιρτάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κρατούμενος έλαβε επί τόπου την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη στις 26 Νοεμβρίου και ότι μεταφέρθηκε σήμερα στο νοσοκομείο για πρόσθετες εξετάσεις, «αν και δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα υγείας».

Ο Ντεμιρτάς, πρώην εμβληματικός ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες σε σχέση με «τρομοκρατία». Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 142 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί συχνά το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της. Βουλευτές του κόμματος αυτού τέθηκαν υπό κράτηση τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορούμενοι και αυτοί για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή