Τρεις ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 09:46
UPD:09:51
REUTERS/MARK KAUZLARICH
A- A A+

Την πεποίθησή τους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του κατέθεσαν χθες, ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τρεις ακαδημαϊκοί, ειδικοί σε θέματα συνταγματικού δικαίου. «Εάν αυτά τα οποία συζητάμε δεν απαιτούν την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, τότε τίποτα άλλο δεν είναι αρκετό για να εκκινήσει η διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Γκέρχαρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Τέσσερις ακαδημαϊκοί εκκλήθησαν να καταθέσουν κατά τον δεύτερο γύρο των ακοράσεων, ο οποίος άρχισε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι τρεις μάρτυρες είχαν κληθεί από τους Δημοκρατικούς και ο τέταρτος, ο οποίος κατέθεσε ότι οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ συνιστούν σφάλμα, αλλά δεν είναι αρκετές για την παραπομπή του, είχε κληθεί από τους Ρεπουμπλικανούς.

Αν, όπως αναμένεται, η ολομέλεια εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί ο πρόεδρος. Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας έχουν δείξει ότι ουδεμία διάθεση έχουν να καθαιρέσουν τον πρόεδρό τους.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι θέλουν να περάσουν την υπόθεσή τους στους Αμερικανούς – που με τη σειρά τους φαίνονται διχασμένοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων – κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο υποχρέωσε την Ουκρανία να διεξαγάγει μία έρευνα η οποία θα τον ευνοούσε πολιτικά, αλλά υπονόμευσε επίσης την εθνική ασφάλεια και ενορχήστρωσε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια με σκοπό να εμποδίσει το Κογκρέσο.

Η έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου άρχισε τον Σεπτέμβριο, όταν πληροφοριοδότης κατήγγειλε στο Κογκρέσο το επίμαχο τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ιούλιο, στο οποίο συνέδεσε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με μία έρευνα εις βάρος της οικογένειας του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή