Άγκυρα: Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η συμφωνία με Λιβύη

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 12:13
UPD:12:28
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Σήμερα εγκρίνεται από την τουρκική εθνοσυνέλευση η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το philenews, μεταδίδουν ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η ιστορική αυτή συμφωνία που θα εγκριθεί σήμερα από την εθνοσυνέλευση μας θα φέρει ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο και αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» από διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών έχει στα χέρια του το Μνημόνιο Λιβύης- Τουρκίας. Όπως τονίζεται δεν προήλθε από πηγή της Λιβύης. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι αντίκειται στο διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. 

Άγκυρα: Η συμφωνία υπογράφτηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής»

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής», υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με “ίση κατανομή”. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της “ίσης κατανομής” επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Και στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και στις διμερείς αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Και η Τουρκία κινούμενη με αυτή την αρχή της “ίσης κατανομής” έκανε συμφωνία με τη Λιβυή. Επομένως είναι πολύ σημαντικό αυτή η συμφωνία να μεταφερθεί το συντομότερο στη βουλή και να εγκριθεί και από εμάς και από την Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο κ. Ερτσιγές είπε ακόμη ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν αντιδράσει στις συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με τον Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο πρώτος λόγος της ένστασης ήταν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς τους Τουρκοκυπρίους και ότι με τις γραμμές που όριζαν οι συμφωνίες παραβιαζόταν η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Όπως είπε, η Τουρκία δηλώνει ότι είναι μέσα σε διάλογο με τις χώρες της περιοχής. «Εμείς λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με όλες τις χώρες τα θέματα της οριοθέτησης της ανατολικής Μεσογείου, πλην της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” επειδή υπάρχει το Κυπριακό πρόβλημα». «Σε μια μορφή που δεν υπάρχουν και οι Τουρκοκύπριοι στο τραπέζι δεν καθόμαστε με κανένα τρόπο στον τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «η συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη έχει και τον χαρακτήρα απάντησης στο δίδυμο Ε/Κ-Ελλάδα που προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η συμφωνία είναι ένδειξη ότι κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από philenews, ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή