Όρθιο και πάλι το γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 02:55
UPD:09/12/2019 06:29
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο στήθηκε και πάλι, μετά την τοποθέτηση της πέτρας - κλειδί, στην κορυφή της καμάρας.

A- A A+

Όρθιο στέκει εκ νέου το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το οποίο είχε καταστραφεί από την κακοκαιρία τον Φεβρουάριο του 2015.

Αυτήν την εβδομάδα, τοποθετήθηκε και ο τελευταίος θολίτης, η πέτρα δηλαδή που δένει τις δύο πλευρές του τόξου - της καμάρας - η οποία άρχισε να ξανακτίζεται παράλληλα και από τα δύο βάθρα.

Η γέφυρα ξαναχτίστηκε από πέτρα και λάσπη, με την παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας, με πιο σύγχρονα ωστόσο υλικά, όπως για παράδειγμα τα κονιάματα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκ των αρχιτεκτόνων του έργου Χρήστος Ηλιόπουλος ανέφερε πως τα καλούπια στο γεφύρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να δέσουν τα υλικά και η απομάκρυνση τους θα γίνει μετά από ένα μήνα, ώστε το κονίαμα να φτάσει σε κατάλληλη αντοχή.

Το έργο επισκέφθηκαν την Παρασκευή οι πρώην υπουργοί Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Σπίρτζης με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ.

Τόσο η κ. Γεροβασίλη όσο και ο κ. Σπίρτζης στάθηκαν στον συμβολισμό της αναστήλωσης του γεφυριού.

Το γεφύρι της Πλάκας βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και θα συνδέει πλέον ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια, πάνω από τον ποταμό Άραχθο.

Κατασκευάστηκε το 1866 και - έχοντας άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα - είναι ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα γεφύρια στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή