Πρόγραμμα για ανέργους στην Ήπειρο

Απόκτηση εμπειρίας
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 21:53
UPD:21:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Νέο πρόγραμμα ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, το οποίο έχει ως στόχο την προετοιμασία ανέργων ηλικίας 18-30 ετών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. 

Η διάρκειά του είναι 7 μήνες και αφορά 500 εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Στους ανέργους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά), με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση την προαναφερόμενη αποζημίωση. 

Το νέο στοχευμένο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας είναι το δεύτερο που ανακοινώνεται τον τελευταίο μήνα για την Περιφέρεια Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και αφορά σε μία περιοχή που συγκεντρώνει συνήθως- τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα. 

Nέα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Αύγουστο του 2019, η Περιφέρεια της Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας έχει ποσοστά ανεργίας 20,5%, όταν ο μέσος όρος σε όλη τη χώρα είναι 16,7%.

Αυτό το πρόβλημα της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνδυασμό με τα 15 προγράμματα του ΟΑΕΔ που παραμένουν ανοικτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα οδήγησε τη νέα διοίκηση του οργανισμού στην απόφαση να επαναξιολογήσει όλο το πλαίσιο των προγραμμάτων των τελευταίων ετών. 

Βασική επιδίωξη της επαναξιολόγησης είναι η διαμόρφωση μιας «νέας γενιάς» προγραμμάτων απασχόλησης τα οποία δεν θα μένουν στα «αζήτητα» και θα είναι ελκυστικά τόσο για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όσο και για τους ανέργους. 

Επισημαίνεται ότι τα δεκατέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ που εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά ακόμη και για διάστημα 2-3 ετών, αφορούν συνολικά σε 55.489 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης και διαθέσιμες για ανέργους όλων των ηλικιών. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή