ΥΠΕΞ: Το «μνημόνιο» του Ερντογάν δεν έχει καμία αξία

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 20:47
UPD:21:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
A- A A+

Το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με νόημα σημειώνει ότι αξία θα είχε να σταματήσει η Τουρκία επιτέλους τις προκλητικές ενέργειες.

Μετά το μπαράζ εξελίξεων και τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εστάλη στη Λιβύη, το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με μία νέα ανακοίνωση, στην οποία καλεί την Άγκυρα «να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, AKP, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Αγκυρα «θα χρησιμοποιήσει έως το τέλος τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

«Έχει υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βουλή μας πέρασε τη συμφωνία ενάντια στις προσπάθειες για περιορισμό των θαλάσσιων ορίων δικαιοδοσίας μας. Εγώ το υπέγραψα και έτσι τώρα έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «έχει δημιουργηθεί μία ωραία γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

«Εξάπτονται επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία όπως έκαναν στο παρελθόν, δεν μπορούν να την κατευθύνουν να την διοικούν. Επειδή εκνευρίζονται χάνουν το έλεγχο», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη, κάνοντας λόγο για «κακή διπλωματική συμπεριφορά» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Χθες εξέπνευσε το τελεσίγραφο που δόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τη λιβυκή πλευρά, προκειμένου να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης.

Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή