Κ. Μητσοτάκης: Εθνικά εμπόδια η διαφθορά και η αδιαφάνεια

«Θλιβερή κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ η επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας»
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 11:58
UPD:12:28
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

«Θλιβερή κληρονομιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά, θέτοντας την ανάταξη της χώρας μας ως μία από της προτεραιότητες της κυβέρνησης.

«H Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας το 2012 στην 94η θέση της λίστας των κρατών με διαφθορά. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες και το 2015 πετύχαμε να ανέβουμε στην 58η θέση, για να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην 67η θέση το 2018. Εννέα επίπεδα κάτω σε μόλις τρία χρόνια έχοντας βαθμό 45, όταν το 100 αντιπροσωπεύει μια πολύ καθαρή χώρα. Μια επίδοση ντροπιαστική για ένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και θλιβερή κληρονομιά μιας κυβέρνησης που συνεχώς μιλούσε για ηθικό πλεονέκτημα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία και Διαφάνεια» η οποία οργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.

Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μια εθνική απειλή, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνεται το φιλότιμο της συντριπτικής πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα όμως, όπως έσπευσε να προσθέσει, αποθαρρύνονται οι επενδύσεις, χάνονται πολύτιμοι πόροι και καταρρακώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και την πολιτική συνολικά. «Η κατάσταση αυτή διαβρώνει τους θεσμούς, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό. Η ανάταξη της λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει δισταγμούς και αναβολές» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η «πληγή» της διαφθοράς «πάντα τρεφόταν απ΄ τις ίδιες αδυναμίες: Από την μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να είχαν τυποποιηθεί, από την απουσία καθαρών κανόνων και αρχών που θα ελέγχουν με ανεξαρτησία την τήρησή τους. Και, τέλος, από την αδυναμία δημόσιας παρακολούθησης των όσων αποφασίζει και πράττει η Διοίκηση».

«Καμία κυβέρνηση του παρελθόντος δεν υπήρξε αμέτοχη. Ευθύνες έχουμε όλοι, ο καθένας στο μέτρο του. Η κρίση, τουλάχιστον, θα έπρεπε να μας έχει διδάξει» είπε, προσθέτοντας πως «όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν, όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί κυβερνητική απόφαση, αλλά γιατί η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά αποτελούν εθνικά εμπόδια και φρένα για την ανάπτυξη και παγίδες στο δρόμο της Ελλάδας του 21ου αιώνα».

Στην κατεύθυνση αυτή είπε πως η κυβέρνηση ξεκινά «με την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των λειτουργών της σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, εξορθολογίζοντας τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς και εξοπλίζοντάς τους με τις πρέπουσες αρμοδιότητες, τις κατάλληλες μεθόδους και κυρίως τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα».

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αναδιάταξη του τοπίου ελέγχου της διαφάνειας ιδρύοντας, με το πρώτο νομοσχέδιό της την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που, υπό την σκέπη της, ενοποιούνται έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες που έχουν συναφές αντικείμενο.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια είπε ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας με καινοτόμες πρωτοβουλίες, υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει τον έλεγχο της διαφθοράς σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος το ίδιο πρόσωπο». 

«Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για μια τεχνογνωσία, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή