Βουλή: «Πράσινο φως» για τη νέα ηγεσία στον ΕΦΕΤ

Κόντρα Βορίδη-ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς στελεχών
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 14:39
UPD:15:10
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης

A- A A+

Εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι διορισμοί του προέδρου και του αντιπροέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Αντώνη Ζαμπέλα και Σταύρου Ζαννόπουλου, αντίστοιχα.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ζαμπέλα τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών» και το ΚΚΕ μαζί με την Ελληνική Λύση καταψήφισαν.

Την ίδια στάση είχαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας «παρών» και για την τοποθέτηση του κ. Ζαννόπουλου στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ.

Έμφαση έδωσαν τόσο ο κ. Ζαμπέλας, όσο και ο κ. Ζαννόπουλος στην ενίσχυση των ελέγχων και της αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας, τονίζοντας ότι η ποιότητα των ελληνικών τροφίμων δεν είναι μόνο θέμα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, αλλά και τόνωσης του σημαντικού τομέα των εξαγωγών, που είναι και η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Από τους βουλευτές δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις «ελληνοποιήσεις», με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας, με την ποινικοποίηση όσων αδικημάτων διαπιστώνεται ότι γίνονται από πρόθεση και με δόλο.

«Κάθε ελληνοποίηση είναι παράνομη. Το κυρωτικό πλαίσιο πρέπει να αυστηροποιηθεί με ένα πλέγμα διατάξεων που θα προστατεύει την τυποποίηση και θα επιβάλει την ποινική δίωξη των παραβατών» τόνισε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Σαφώς όλα τα αδικήματα δεν είναι ίδια. Γιατί άλλο είναι ένα παραγωγικό πρόβλημα, όπως η αλλοίωση τροφίμων, κι άλλο όταν νοθεύεις ένα ΠΟΠ προϊόν αναγράφοντας, για παράδειγμα, ότι είναι πρόβειο το γάλα στη φέτα, ενώ είναι αγελαδινό ή όταν γίνεται πρόσμιξη ελαιολάδου. Εδώ έχουμε παράβαση από πρόθεση και δόλο, εμπίπτει και στο αδίκημα του αθέμιτου ανταγωνισμού και πρέπει να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση. Υπάρχουν τα αδικήματα από αμέλεια και τα αδικήματα από πρόθεση και δόλο. Και σε αυτό το κανονιστικό πλέγμα πρέπει να έρχεται ο ΕΦΕΤ, ενισχύοντας την προστασία του καταναλωτή με ουσιαστικούς ελέγχους».

Κατά τον κ. Βορίδη, «οι ελληνοποιήσεις στο γάλα, στο κρέας, στο μέλι και σε σειρά άλλων προϊόντων που γίνονται, είναι από τα ζητήματα που πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους να τα αντιμετωπίσει, ενισχύοντας τους ελέγχους στην αγορά, ώστε να είναι πραγματικοί και ουσιαστικοί, αλλά και να επιβάλλονται είτε διοικητικές κυρώσεις, είτε ποινικές. Γνώμη μου είναι σε ορισμένα αδικήματα που γίνονται με δόλο ή εκ προθέσεως να αξιοποιήσουμε το ποινικό οπλοστάσιο και να υπάρξει ποινική τιμωρία» υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ για το κομματικό κράτος

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του κ. Βορίδη, ο οποίος έκανε λόγο για βαθειά υποκρισία, προκάλεσαν οι κατηγορίες κατά της ΝΔ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και Σωκράτη Φάμελλου για εγκαθίδρυση σε όλους τους τομείς ενός κομματικού κράτους.

«Το κομματικό κράτος είναι εδώ» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Βορίδη ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και φωτογραφικές διατάξεις με μόρια».

«Ψεύτικα στοιχεία υπουργών δεν αναρτήσαμε εμείς στο Διαδίκτυο. Δεν μοιάζουμε. Απορρίφθηκε η θεωρία σας περί αριστείας. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια καθαρή πολιτική εξαπάτηση» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος.

«Τα περί κομματικών διορισμών στελεχών της ΝΔ είναι πια ένα ανέκδοτο του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν σας άρεσε η διαδικασία, γιατί δεν την αλλάξατε όταν ήσασταν κυβέρνηση;» αντέτεινε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πολιτική σημασία και πολιτικά χαρακτηριστικά αυτή η διαδικασία. Έχει πολιτικές φορτίσεις. Εμείς δεν είπαμε ότι είναι πολιτικά ουδέτερα τα στελέχη που αναλαμβάνουν θέσεις. Λέμε ότι είναι ικανά. Κάντε κριτική για αυτό. Όταν λέμε για αριστεία, δεν λέμε πάμε και διορίζουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανθρώπους που θα αντιμάχονται ή δε θα συμφωνούνε με τις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Η θέση σας αυτή είναι βαθειά υποκριτική και προσβάλλει την νοημοσύνη των πολιτών που έχουν καταλάβει τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση» υποστήριξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή