Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 12:30
UPD:12:31
INTIME NEWS/© European Union
A- A A+

Μήνυμα στην Άγκυρα πως το «μνημόνιο» με τη Λιβυή δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη αναμένεται να στείλουν οι 28 από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.  

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η παράγραφος προστέθηκε έπειτα από συνεννόηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στο τελευταίο προσχέδιο αναφέρει τα εξής:

«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το sigmalive, για το θέμα θα έχει επαφές και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πέραν τούτων, το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου και δημοσίευσε χθες, επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ό,τι αφορά αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει άλλη μια ουσιαστική αναφορά σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και γενικότερα στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αλλά και της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου που έθεσαν τις βάσεις και για στοχευμένα μέτρα, ήτοι για κυρώσεις κατά νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

To πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και η στρατηγική της Ε.Ε. για τη μετάβαση σε «κλιματική ουδετερότητα», είναι τα δύο βασικά θέματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή