Η Τουρκία απέστειλε στον ΟΗΕ τη συμφωνία με τη Λιβύη

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 13:18
UPD:13:28
Twitter
A- A A+

Σήμερα απέστειλε στον ΟΗΕ η Τουρκία το μηνμόνιο με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται τουρκική διπλωματική πηγή. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ωστόσο, το οποίο επικαλείται επίσης τουρκικές διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζει, υποστηρίζει ότι η συμφωνία έχει ήδη σταλεί από χθες στον ΟΗΕ.

Η Αθήνα έχει ήδη στείλει δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ως απάντηση της Αθήνας στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκαν με την υπογραφή του μνημονίου.  

Όπως έχει επιβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τις επιστολές αναπτύσσονται τα ελληνικά επιχειρήματα κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας και καταδεικνύεται η τουρκική παραβατικότητα.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

Επισημαίνεται επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στις επιστολές υπογραμμίζεται πως η σύναψη της συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται - λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας - να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή