Νέα συνάντηση Ερντογάν - Σάρρατζ: Φουντώνουν τα σενάρια περί στρατιωτικής βοήθειας

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 19:03
UPD:21:17
via REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE
A- A A+

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)
Νέα συνάντηση με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρρατζ​, είχε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το «τετ-α-τετ» πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κεκλεισμένων των θυρών και εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών.

Άλλωστε, Άγκυρα και Τρίπολη προσφάτως υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό των κοινών θαλάσσιων συνόρων, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη, αλλά και στην καταγγελία του μνημονίου στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, η συνάντηση Ερντογάν - Σάρρατζ αναμένεται να φουντώσει εκ νέου τα σενάρια περί στρατιωτικής βοήθειας της Τουρκίας προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία δέχεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

VIA REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, μάλιστα, έχει αφήσει «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνδρομής προς την GNA, εφόσον ζητηθεί.

Άλλωστε, στο μνημόνιο συνεννόησης των δύο πλευρών, το οποίο το βράδυ του Σαββάτου κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, προβλέπεται η άμεση ανταπόκριση της Άγκυρας, σε ενδεχόμενο αίτημα της Τρίπολης για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο στρατηγός Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έδωσε εντολή για την έναρξη της τελικής επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται στα χέρια της GNA.

Η τελευταία, παρότι ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα και ορισμένα τμήματα στα δυτικά, τυγχάνει της επίσημης αναγνώρισης του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης τελεί υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ.

Πάντως, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη - προς υποστήριξη της GNA - έχει εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ενδεικτικά, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Ούτκου Τσακίροζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε «ανήσυχος», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή