Παρά την παραπομπή, ο Τραμπ εύχεται καλά... Χριστούγεννα

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 20:04
UPD:20:06
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Για τη Φλόριντα αναχωρεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όπου θα περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων. Παρά την υπόθεση παραπομπής του σε δίκη, ο Τραμπ προτάσσει με υπερηφάνεια την πρόοδο σε διαφόρους τομείς, κυρίως το ράλι της Wall Street και τις επιδόσεις της οικονομίας, με την ελπίδα ότι θα ξεχαστεί έστω και για λίγο το ζήτημα της παραπομπής του.

Προτού φύγει για να περάσει δύο εβδομάδες στο πλυτελές θέρετρο του Μαρ α Λάγκο, ο Αμερικανός πρόεδρος προνόησε να υπογράψει τον νόμο για τον προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει αποφάσεις που αφορούν από την οικογενειακή πολιτική μέχρι τις αμυντικές δαπάνες.

«Θα υπογράψω σήμερα τον αμυντικό νόμο μας ύψους 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter σε θριαμβευτικό τόνο, ακόμα κι αν το κείμενο είναι, όπως πάντα, καρπός συμβιβασμού μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών του Κογκρέσου.

«Θα περιλαμβάνει τη γονική άδεια 12 εβδομάδων μετ' αποδοχών, μια αύξηση των μισθών για τους στρατιώτες μας, τη δημιουργία της Διαστημικής Ομάδας(Space Force), τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα (…) και την αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος στα 21 έτη! Τεράστιο!».

Η «δύναμη του Διαστήματος» θα γίνει το έκτο σώμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μετά τον στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό, το σώμα των Πεζοναυτών και την ακτοφυλακή. Προς το παρόν, εντούτοις, δεν έχει προβλεφθεί καμία επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς τα σχέδια το Τραμπ για το Διάστημα βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά. 

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης μια αύξηση 3,1% των μισθών στις ένοπλες δυνάμεις, τη μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία.

Στο κείμενο προβλέπεται, επιπλέον, η επιβολή κυρώσεων σε βάρος εταιρειών που συνεργάζονται για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Λιγότερο από 11 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο πρώην επιχειρηματίας, ηλικίας 73 ετών, εμφανίζεται αποφασισμένος να "κεφαλαιοποιήσει" τους ευνοϊκούς για την οικονομία δείκτες.

Η ανάπτυξη επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι ανήλθε στο 2,1% για το τρίτο τρίμηνο. Η αγορά εργασίας εξέπληξε τους οικονομολόγους από τη ζωτικότητά της τον Νοέμβριο, με τη δημιουργία 266.000 θέσεων εργασίας και ένα ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα, στο 3,5%.

«Αυτό που επιτύχαμε είναι απίστευτο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στο Μίσιγκαν, λεπτά πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του, «κατάχρηση εξουσίας» και «παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου» με φόντο την ουκρανική υπόθεση.

«Όταν θα βρίσκομαι ενώπιον ενός εξ αυτών (των υποψηφίων των Δημοκρατικών) και εκείνοι θα προσπαθούν να λένε αρνητικά πράγματα, θα μου αρκεί να απαντάω: Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε» συνέχισε ο μεγιστάνας.

Εντούτοις, δύο εβδομάδες μακριά από την πρωτεύουσα, κάτω από τον ήλιο της Φλόριντας, το πιθανότερο δεν θα είναι αρκετές για να κάνουν την Αμερική να ξεχάσει ότι θα γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Κογκρέσου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, AME-MΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή