Υψηλοί τόνοι κατά Τουρκίας - Λιβύης

Για απόπειρα σφετερισμού κάνει λόγο ο Ν. Δένδιας
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 16:50
UPD:16:52
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkok@naftemporiki.gr

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στέλνει η κυβέρνηση, που συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ωστόσο το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης θεωρείται άκυρο και συνεχίζεται η οικοδόμηση συμμαχιών σε αυτή την κατεύθυνση. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Χθες οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα διημείφθησαν με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου (με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία) και συμφώνησαν συντονισμένα να προχωρήσουν στις πρέπουσες ενέργειες για την αποτροπή έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία και ακολουθεί το Μαρόκο. Παράλληλα επαφές θα υπάρξουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ιταλία για θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Με πολλαπλά μηνύματα το φετινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Αναφερόμενος εκτενώς στα εθνικά θέματα, αναλύει τις ελληνικές θέσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και τον ρόλο που η χώρα διεκδικεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο τού εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Χθες ο Νίκος Δένδιας, στην ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις και στη στάση της Άγκυρας. Σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επεσήμανε πως τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως από τη μία πλευρά «επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» και από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, είτε στο Αιγαίο είτε στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου είτε τελευταία μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Καταρχήν στο πλαίσιο του ΟΗΕ», επεσήμανε αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα με τον γ.γ. του Οργανισμού.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η Τουρκία συνεχίζει την ίδια προκλητική στάση. Χθες σε τρεις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή