Λήξη συναγερμού στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 08:56
A- A A+

Έληξε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο συναγερμός που σήμανε η γερμανική αστυνομία για την εκκένωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς στην Μπραϊτσάιντπλατς, στο Βερολίνο η οποία είχε γίνει πριν από τρία χρόνια στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας. Ο αποκλεισμός ήρθη και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία παραδόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία περί τις 22:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας). 

Η αστυνομία επικαλέστηκε όταν ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων νωρίτερα την «πιθανή» παρουσία «ύποπτου αντικειμένου». Η επιχείρηση διεξήχθη εξαιτίας της παρουσίας στην αγορά δύο προσώπων που έλεγξε η αστυνομία, κάτι που δημιούργησε την «υποψία» αυτή, που πάντως «δεν επιβεβαιώθηκε», σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας του Βερολίνου.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απέκλεισαν νωρίτερα όλους τους δρόμους γύρω από τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Περίπου 350 αστυνομικοί και πολλά σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για τον εντοπισμό εκρηκτικών αναπτύχθηκαν στην πλατεία και την ευρύτερη περιοχή.

«Όλοι οι επισκέπτες έφυγαν από τη χριστουγεννιάτικη αγορά με ήρεμο και συντεταγμένο τρόπο. Σας ευχαριστούμε. Οι συνάδελφοί μας αρχίζουν τώρα την έρευνα στην Μπραϊτσάιντπλατς και στην εκκλησία», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter η αστυνομία, αναφερόμενη στην Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

Σύμφωνα με τις ψηφιακές εκδόσεις της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και της εφημερίδας Die Welt, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες, αμφότερους Σύρους, που φέρονταν να είναι έμπειροι στον χειρισμό εκρηκτικών. Οι εφημερίδες δεν επικαλέστηκαν κάποια πηγή.

Ωστόσο αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσαν ότι δεν έγιναν συλλήψεις, απλώς η αστυνομία σταμάτησε δύο άνδρες για έλεγχο. Το όνομα ενός εξ αυτών ήταν παρόμοιο με εκείνο ενός τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των αρχών των ΗΠΑ και αυτό πυροδότησε τον συναγερμό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, TASS

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή