Αφγανιστάν: Νεκρός «κατά την άσκηση των καθηκόντων του» Αμερικανός στρατιωτικός

Οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την ευθύνη
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 08:28
UPD:08:32
REUTERS/OMAR SOBHANI

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

«Kατά την άσκηση των καθηκόντων του» σκοτώθηκε σήμερα στο Αφγανιστάν στέλεχος των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, γνωστοποίησε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, όπως το όνομα και τον βαθμό του θανόντος, κατά την πάγια πρακτική των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων ωσότου ενημερωθούν οι οικείοι των πεσόντων.

Τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν εντός του 2019. Στη χώρα αυτή βρίσκονται περίπου 20.000 ξένοι στρατιωτικοί που εκπαιδεύουν, βοηθούν και συμβουλεύουν τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις. Μέρος των αμερικανικών τμημάτων διεξάγει επίσης «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τον θάνατο αυτό. Με ανακοίνωσή του που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω της πλατφόρμας WhatsApp, ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε πως οι Ταλιμπάν «ανατίναξαν αμερικανικό όχημα στην περιοχή Σαρ Ντάρα της Κουντούζ» το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Ο θάνατός του Αμερικανού στρατιωτικού σημειώθηκε σε μια συγκυρία που η Ουάσιγκτον και οι Ταλιμπάν αποπειρώνται να κλείσουν συμφωνία που θα επιτρέψει να αποσυρθεί μέρος των δυνάμεων αυτών από το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε στις αρχές του Σεπτεμβρίου τον διάλογο μεταξύ της ομάδας του ειδικού απεσταλμένου του Ζαλμάι Χαλιλζάντ με τους Ταλιμπάν έπειτα από επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή