Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις «ανεύθυνες» μειώσεις στη βιομηχανία του άνθρακα

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 13:16
UPD:13:17
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Αποφασισμένος να μην κάνει «ανεύθυνες» περικοπές στη βιομηχανία άνθρακα της Αυστραλίας δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται τον τελευταίο καιρό για την ανεπαρκή απάντησή του στην κλιματική αλλαγή και τις φονικές πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα πύρινα μέτωπα, τα οποία εκδηλώθηκαν φέτος πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους εννέα άνθρωποι και έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια.

Καθώς η κρίση κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω και του κύματος καύσωνα, ο Μόρισον βρέθηκε στο επίκεντρο της γενικής κατακραυγής επειδή βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαβάη.

Μολονότι επέστρεψε νωρίτερα από τις διακοπές του και αρχικά απολογήθηκε, σήμερα έκανε λόγο για «πανικό» και επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική του. «Δεν θα στερήσω την εργασία από χιλιάδες Αυστραλούς εγκαταλείποντας τους παραδοσιακούς τομείς», τόνισε.

Το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών άνθρακα - μια από τις πηγές ενέργειας που εκλύει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου - προέρχεται από την Αυστραλία.

Ο Μόρισον υπογράμμισε ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 ως το 2030. Περιβαλλοντικές οργανώσεις ωστόσο θεωρούν αυτούς τους στόχους πολύ χαμηλούς.

Την περασμένη εβδομάδα, στην Αυστραλία καταγράφηκε ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας από τότε που υπάρχουν αρχεία. Σύμφωνα με την Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, την πιο ζεστή ημέρα, το θερμόμετρο άγγιξε κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή