Ακτή Ελεφαντοστού: Ένταλμα σε βάρος του Γκιγιόμ Σορό

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 21:47
UPD:21:52
REUTERS/Thierry Gouegnon
A- A A+

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκιγιόμ Σορό, πρώην ηγέτη των στασιαστών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά, εξέδωσαν οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού. Το ένταλμε εκδόθηκε λίγο πριν από την επιστροφή του Σορό στην πατρίδα, έπειτα από ένα εξάμηνο στο εξωτερικό.

Πολλοί πρώην διοικητές των στασιαστών, που σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις στον στρατό της χώρας, παραμένουν πιστοί στον Σορό. Το ένταλμα σε βάρος του μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στη χώρα εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου που θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τη σταθερότητα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σύντομης διάρκειας εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε τη νίκη του Αλασάν Ουαταρά στις προεδρικές εκλογές του 2010. Ο Ουαταρά επανεξελέγη το 2015 αλλά μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινίσει αν θα επιδιώξει να εκλεγεί και για τρίτη συνεχόμενη θητεία, ένα γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της γαλλόφωνης Δυτικής Αφρικής.

Ο Σορό επρόκειτο να επιστρέψει σήμερα στην Ακτή Ελεφαντοστού, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο. Όμως το ιδιωτικό τζετ που τον μετέφερε από το Παρίσι άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στη γειτονική Γκάνα, «για λόγους ασφαλείας» και «παρά τη θέλησή του», όπως δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλός του, Αλέν Λομπονιόν.

Το αεροπλάνο που ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Αμπιτζάν στις 13.00 (τοπική ώρα), τελικά προσγειώθηκε στην Άκρα. «Τον εμπόδισαν να επιστρέψει στη χώρα του», πρόσθεσε ο Λομπονιόν.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία της Ακτής Ελεφαντοστού, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Γκιγιόμ Σορό, «για να αποφύγει τη σύλληψη κατά την άφιξή του».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι στο αεροδρόμιο του Αμπιτζάν είχαν αναπτυχθεί πολυάριθμοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Στη συνέχεια, περικύκλωσαν την έδρα του κόμματος GPS του Σορό, σε ένα σπίτι στη συνοικία Κοκοντί, που γειτνιάζει με την πρεσβεία των ΗΠΑ, και εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των περίπου 100 υποστηρικτών του. Εκείνοι υποχώρησαν μέσα στο κτίριο όμως ένοπλοι, κουκουλοφόροι άνδρες –κάποιοι με πολιτικά, άλλοι με στρατιωτικές στολές– άνοιξαν τις πόρτες και τους υποχρέωσαν να βγουν έξω. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις ασφαλείας έδιωξαν από την περιοχή τους δημοσιογράφους και τους υποστηρικτές του Σορό.

Ο 47χρονος Γκιγιόμ Σορό ήταν σύμμαχος του Αλασάν Ουαταρά και συνέβαλε στην άνοδό του στην εξουσία την εποχή που ήταν ηγέτης των ανταρτών, στις αρχές της δεκαετίας. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωθυπουργός και κατόπιν πρόεδρος του κοινοβουλίου, μέχρι τις αρχές του 2019, οπότε οι σχέσεις των δύο ανδρών διερράγησαν.

H Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κακάου στον κόσμο ενώ πέρυσι ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Δυτικής Αφρικής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή