Υπόθεση Κασόγκι: Η διεθνής κοινότητα αποδοκιμάζει την απόφαση του δικαστηρίου της Σ. Αραβίας

Εκτός από τις ΗΠΑ
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 14:41
UPD:14:43
REUTERS/OSMAN ORSAL
A- A A+

Με επικρίσεις από σχεδόν όλες τις χώρες, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, έγινε δεκτή χθες η ετυμηγορία που αθωώνει στενούς συμβούλους του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις άλλοι σε ποινές κάθειρξης συνολικά 24 ετών για τον φόνο του δημοσιογράφου της Washington Post τον Οκτώβριο του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Επικριτής της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία στο παρελθόν είχε στενές σχέσεις, ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια εκτελεστικό απόσπασμα 15 ανδρών που είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ τεμάχισε τη σορό, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Τα λείψανα του δημοσιογράφου δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε χθες δείχνει την πρόθεση του Ριάντ να γυρίσει σελίδα σε μία από τις χειρότερες διπλωματικές του κρίσεις που αμαύρωσε την εικόνα πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος πιστεύεται ότι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία. Ωστόσο, η υπόθεση πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τη Σαουδική Αραβία την ώρα που προσπαθεί να προωθήσει μια καλύτερη εικόνα πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου της G20 στο Ριάντ.

Σε αντίθεση με το κύμα επικρίσεων, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση του σαουδαραβικού δικαστηρίου αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα ώστε να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για το φρικτό αυτό έγκλημα».

«Ενθαρρύναμε τη Σαουδική Αραβία να ακολουθήσει μια δίκαιη και διαφανή δικαστική διαδικασία και συνεχίζουμε να το κάνουμε», είχε προσθέσει, ενώ αρκέστηκε να ζητήσει «περισσότερη διαφάνεια» από το Ριάντ.

Αφού έδωσαν πολλές εκδοχές για τον φόνο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδέχθηκαν ότι διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους χωρίς την εντολή ανωτέρων τους.

«Μυστικές ακροάσεις»

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι η ετυμηγορία «πόρρω απέχει από το να απαντά στις προσδοκίες της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας».

«Το σαουδαραβικό δικαστήριο ανακοίνωσε μια σκανδαλώδη ετυμηγορία έπειτα από μήνες μυστικών ακροάσεων για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι», έγραψε στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικης προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Από την πλευρά της, η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, δήλωσε ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν «μια εξωδικαστική εκτέλεση» για την οποία «ευθύνεται» η Σαουδική Αραβία.

Η Καλαμάρ συνέχισε τονίζοντας: «Απολογισμός: οι χειρώνακτες είναι ένοχοι, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι εγκέφαλοι όχι μόνο είναι ελεύθεροι, αλλά σχεδόν δεν τους άγγιξε η έρευνα και το δικαστήριο. Είναι το αντίθετο της δικαιοσύνης. Πρόκειται για παρωδία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή