Αυστραλία: Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης χιλιάδων ανθρώπων που έχουν αποκλεισθεί από τις πυρκαγιές

Χιλιάδες παραθεριστές και κάτοικοι πέρασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ακτές, αποκλεισμένοι από τις φλόγες
Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2020 10:57
UPD:10:58
via REUTERS/Social Media
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης χιλιάδων ανθρώπων που έχουν καταφύγει σε παραλιακές πόλεις της Αυστραλίας για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε οκτώ άτομα μέσα σε 48 ώρες.

Πολεμικά πλοία και αεροπλάνα έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να συνεισφέρουν στην εκτίμηση των καταστροφών έπειτα από μία από τις χειρότερες ημέρες από τον Σεπτέμβριο που άρχισαν οι πυρκαγιές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως σήμερα βρέθηκαν άλλα τρία πτώματα και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από το βράδυ της Δευτέρας ανήλθε σε οκτώ.

Η ανησυχία είναι μεγάλη για πολλούς ανθρώπους των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται ενώ πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Περισσότερες από 200 κατοικίες έχουν καταστραφεί.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από πολλές τουριστικές ζώνες της νοτιοανατολικής Αυστραλίας κάνουν λόγο για χιλιάδες παραθεριστές και ντόπιους που πέρασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στριμωγμένοι σε ακτές, αποκλεισμένοι από τις φλόγες. Οι πυρκαγιές προκάλεσαν πολυάριθμες διακοπές της ηλεκτροδότησης, των τηλεφωνικών επικοινωνιών και του Ίντερνετ.

Οι πυροσβέστες δυσκολεύθηκαν πολύ να διασώσουν ανθρώπους σε απομονωμένες ζώνες: «Δεν μπορέσαμε να έχουμε οδική ούτε αεροπορική πρόσβαση σε ορισμένα μέρη, είναι υπερβολικά επικίνδυνο και δεν μπορούμε να φθάσουμε εκεί ούτε οι άνθρωποι μπορούν να φύγουν απ' αυτές τις ζώνες», δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς. Οι στρατιωτικοί εκφράζουν φόβους πως μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να φθάσουν σε ορισμένες πολύ απομονωμένες περιοχές.

Μια καλή είδηση ήρθε ωστόσο από την παραλιακή τουριστική πόλη Μαλακούτα, όπου 4.000 άνθρωποι, που ήταν αποκλεισμένοι στην παραλία και προστατεύονταν από πυροσβεστικά οχήματα διασώθηκαν χωρίς να υπάρξουν θύματα. «Ο κόσμος επευφημούσε τους πυροσβέστες στο τέλος της επιχείρησης αυτής», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Άντριου Κρισπ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Πολιτείας της Βικτόρια.

Οι αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Μαλακούτα να παραμείνει για εβδομάδες αποκομμένη από τον κόσμο. Έχουν αρχίσει ρίψεις τροφίμων και ένα πλοίο φορτωμένο με τρόφιμα για δύο εβδομάδες πρόκειται να φθάσει εκεί σήμερα.

Διασώστες εξέτασαν τους τραυματίες και απομάκρυναν αυτούς που είχαν ανάγκη επιπλέον φροντίδας μεταφέροντάς τους σ' ένα πλωτό ιατρικό κέντρο με 25 κλίνες στα ανοικτά της ακτής.

Ωστόσο η χαρά κράτησε λίγο για πολυάριθμους κατοίκους των περιχώρων, οι οποίοι βρήκαν τα σπίτια τους εντελώς κατεστραμμένα.

Η εξασθένηση των ανέμων προσέφερε σήμερα μια ανάσα στους πυροσβέστες, όμως από το Σάββατο οι συνθήκες αναμένεται να ευνοήσουν και πάλι την προέλαση των πυρκαγιών. «Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι τουλάχιστον εξίσου κακές με χθες», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι αρχές εκφράζουν επίσης ανησυχίες μετά το ξέσπασμα χθες, Τρίτη, νέων πυρκαγιών σε ορεινές περιοχές.

Από την αρχή της περιόδου των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι και περισσότερες από 1.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί. Περίπου 55 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, έκταση μεγαλύτερη από τη Δανία ή την Ολλανδία.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο καπνός, που προκαλείται από τις τελευταίες πυρκαγιές, διέσχισε τη θάλασσα της Τασμανίας και έχει φθάσει στη Νέα Ζηλανδία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον δέχεται πολλές επικρίσεις. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έφυγε για διακοπές στη Χαβάη τον Δεκέμβριο, την ώρα που η κρίση των πυρκαγιών κορυφωνόταν, ενώ επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην κερδοφόρα, αλλά πολύ ρυπογόνα αυστραλιανή βιομηχανία του άνθρακα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή