Σειρά επαφών Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 14:06
UPD:14:15
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, πέραν της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. 

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ «ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας και τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας». Επίσης «θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο "μνημόνιο" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με Αμερικανούς αξιωματούχους θα τεθούν - σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο -θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας. Η ατζέντα περιλαμβάνει βεβαίως και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών, διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του Αμερικάνικου think tank Atlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων. Στη συνέχεια θα συναντήσει τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Εκεί θα πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν και διευρυμένες συναντήσεις. Μετά τις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους. Την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο ενημέρωσης BBC. 

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πένς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σημειώνεται ότι στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Για τον EastMed

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως με την έναρξη της νέας χρονιάς ο κ. Μητσοτάκης, «με γνώμονα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, συνεχίζει έναν καλά οργανωμένο πολιτικό - διπλωματικό μαραθώνιο». Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η αρχή έγινε με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed, «ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας, που που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια».

Όπως σημείωσε, το έργο «παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη». 

Το νομοθετικό έργο των επόμενων ημερών

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργεία σημαντικά νομοσχέδια ενώ το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού με τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης, το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και αφετέρου το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής ζωής, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο. 

Στον νομοθετικό προγραμματισμό που θα ακολουθήσει περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τα υδατοδρόμια, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Μετάδοση με διερμηνεία στην νοηματική

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για πρώτη φορά υπήρξε και μετάδοση με διερμηνεία στην νοηματική. Οπως είπε ο κ. Πέτσας, «ξεκινάμε ένα θετικό βήμα ανταπόκρισης στις ανάγκες των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής» κάτι που, όπως επεσήμανε, «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, στην ενημέρωση και κατ' επέκταση, στην ανάγκη για ομαλή και ισότιμη ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.Με.Α., για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή