Στ. Πέτσας για ενίσχυση Τύπου: Στόχος το νέο πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ τους πρώτους μήνες του 2020

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 12:35
UPD:13:39
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020, διευκρίνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Ο κ. Πέτσας διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό γνωστοποίησε ότι μετά την ανάκληση της ΚΥΑ του Ιουνίου του 2019 για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, η κυβέρνηση προχωρά σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου που «θα συνάδει με τον ρόλο και την αποστολή του Τύπου ως πυλώνα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και προώθησης του δημόσιου διαλόγου».

Όπως επισήμανε, «τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευθούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασιστούν για την στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων».

«Το πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 βάσει του οποίου δύναται να καταρτίζονται προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καθώς και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση του ανωτέρω νόμου και ειδικότερα η υπ. αριθ. 107/18.6.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β'2355) για τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και η υπ. αριθ. 78/14.05.2019 ΚΥΑ (ΦΕΚ B'1676) για τις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε καταφανώς από την εφαρμογή της πρώτης ανωτέρω ΚΥΑ» υποστήριξε ο κ. Πέτσας.

Κατόπιν αυτού, όπως σημείωσε, «ανακλήθηκε άμεσα η ΚΥΑ για την υπαγωγή των δικαιούχων στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας». Όπως διευκρίνισε, «το ως άνω ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το έτος 2019, αλλά θα αντικατασταθεί από ένα νέο που θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση, με τρόπο που να συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου ως πυλώνα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και προώθησης του δημόσιου διαλόγου».

Για τον λόγο αυτό, όπως επισήμανε, «η κυβέρνηση προχωρά ήδη σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευτούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασισθούν για τη στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων».

Η ΕΣΗΕΑ

Την ίδα ώρα, την αναγκαιότητα στήριξης του εντύπου Τύπου «πριν είναι πολύ αργά» τονίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), σημειώνοντας πως η οικονομική ενίσχυση «είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας», γι' αυτό και θα πρέπει να ξεκινήσει «άμεσα, το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή