Αυστραλία: Οι βροχοπτώσεις ανακουφίζουν τις πυρόπληκτες περιοχές

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 06:41
UPD:08:26
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε περιοχές της Αυστραλίας που επλήγησαν από τις τεράστιες πυρκαγιές, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, βροχές έπεσαν το πρωί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα μέτωπα.

Στη γειτονική πολιτεία Βικτόρια, εκδηλώθηκαν καταιγίδες από χθες βράδυ συμβάλλοντας στο να διαλυθούν οι τοξικοί καπνοί των πυρκαγιών, που προκαλούσαν ασφυξία στη Μελβούρνη από την αρχή της εβδομάδας. Το τοξικό νέφος καθυστερεί το αυστραλιανό τουρνουά Όπεν του τένις.

«Οι καταιγίδες βελτίωσαν την ποιότητα του αέρα στο μεγαλύτερος μέρος της Πολιτείας», διαβεβαίωσε η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος στη Βικτόρια.

Η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν ως το Σαββατοκύριακο. Αν επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόγνωση, θα πρόκειται για τις πιο παρατεταμένες βροχοπτώσεις αφότου άρχισε η κρίση των πυρκαγιών στη χώρα, τον Σεπτέμβριο.

Αφότου ξέσπασε η κρίση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άνθρωποι και κατά εκτιμήσεις ένα δισεκατομμύριο ζώα, 2.000 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ έκταση εμβαδού 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων - μεγαλύτερη από αυτήν της Νότιας Κορέας - καλύπτεται πλέον από αποκαΐδια.

Περίπου 30 πυρκαγιές έκαιγαν ανεξέλεγκτες σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα της Πολιτείας.

Οι πυρκαγιές, που αποδόθηκαν στην παρατεταμένη ξηρασία του 2019 στην Αυστραλία, θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κατάσταση σταδιακά θα επιδεινώνεται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή