ΥΠΕΞ για τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ: Οι παραβιάσεις δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 15:50
UPD:16:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
A- A A+

Την απερίφραστη καταδίκη του για την ανακοίνωση της «νέας παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου» από την Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως η ενέργεια αυτή της Άγκυρας «εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, κοινός στόχος των παραπάνω ενεργειών «είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους».

«Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αλλά και η κυπριακή κυβερνηση καταδίκασε τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία. «Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL», ανέφερε η Λευκωσία, προσθέτοντας ότι «η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημειώνεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έφτασε την Παρασκευή στο τεμάχιο G νοτίως της Κύπρου για να ξεκινήσει την τρίτη του γεώτρηση.

Προειδοποιήσεις από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε από την πλευρά της την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου.

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο. «Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η Ε.Ε. είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ' αυτές τις δραστηριότητες».

Ένας κατάλογος κυρώσεων ετοιμάζεται και μπορεί να συζητηθεί στη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ε.Ε. και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον θα απαγορευθεί ο δανεισμός κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου, απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΚΥΠΕ, AFP, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή