Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 08:02
A- A A+

Με φαντασμαγορικό και ηχηρό τρόπο άνοιξε το Πατρινό Καρναβάλι 2020 στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου μπροστά σε πλήθος κόσμου, που γέμισε την πλατεία Γεωργίου Α΄ δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το Πατρινό Καρναβάλι, η αυθεντική λαϊκή γιορτή της πόλης μας, ξεκινά το ωραίο του ταξίδι… Για έξι βδομάδες θα γεμίσει η Πάτρα χαρά! Ο πατραϊκός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία μας, χάρη στην έμπνευση, στην φαντασία και στην ευρηματικότητα που έχει, συνεχίζει να εμπλουτίζει τις εκδηλώσεις μας καλλιτεχνικά, δημιουργικά, ανατρεπτικά.

Προχωρούμε μπροστά, σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε και τον καρναβαλικό χώρο στα παλιά Σφαγεία να συνδράμει την προσπάθειά μας για ένα Καρναβάλι που θα δημιουργεί όλο το χρόνο, με υψηλή ποιότητα, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα. Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο εδώ, απλωνόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής, ανατρέπουμε το κατεστημένο, την συντήρηση, όλους όσοι μπαίνουν εμπόδιο στο να ανοίξει η νεολαία τα φτερά της, να έχει αυτά που δικαιούται και της αξίζουν.

Η τελετή έναρξης, προσαρμοσμένη στο φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού «Υπέρ, περί, ανά … κύκλο κάνω στη χαρά» είχε την υπογραφή του εικαστικού, μουσικού, αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών και μέλους του συγκροτήματος Deadbeat Escapement Ιωάννη Κοψίνη, o οποίος δημιούργησε το σενάριο και είχε την ευθύνη της. Ο κύκλος ως σύμβολο της ενότητας,  της πληρότητας  και της αιωνιότητας αλλά και ως αναπόσπαστο στοιχείο πολλών παραδοσιακών τελετουργιών έχει τη δική του θέση στο Καρναβάλι οπότε υπηρετήθηκε και στην ιδέα της φετινής τελετής έναρξης.

Από τις 8.30μ.μ. ξεκίνησαν δυο πομπές μεταμφιεσμένων από διαφορετικά σημεία της πόλης. Η μια από την πλατεία Αγ. Γεωργίου που κατευθύνθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α΄ αποτελούμενη από τα πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού και η άλλη από την πλατεία Τριών Συμμάχων και κατεύθυνση το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου. Οι δυο πομπές συναντήθηκαν. Ο βασικός ρυθμός που παιζόταν από τους κρουστούς άρχισε να δομείται και να εμπλουτίζεται και συνοδευόμενος από την μουσική Α΄ σκηνή θα αποτέλεσε το soundtrack μιας σύγχρονης χορογραφίας αφιερωμένης στον Διόνυσο.

Μετά την επίσημη κήρυξη της έναρξης από τον δήμαρχο Πατρέων ένα εντυπωσιακό projection 3d video mapping μεταμόρφωσε φαντασμαγορικά την πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» αναδεικνύοντας τα αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία του ιστορικού κτηρίου του Τσίλερ. Οι εικονικές εκρήξεις με τις οποίες ολοκληρώθηκε, συνοδεύτηκαν από τις πραγματικές εκρήξεις από κανόνια με κορδέλες σε έναν απόλυτο συγχρονισμό, που προκάλεσε το θαυμασμό και ένα εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά συνοδευόμενα από ένα εκρηκτικό μουσικό χαλί σε μουσική των Deadbeat Escapement και παραγωγή του Alek Olafsson. Η ρίψη πυροτεχνημάτων έδωσε μεγαλοπρέπεια και επιβλητική αίγλη στον πατραϊκό ουρανό, που έγινε από τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου το οποίο βρίσκεται στο ύψος του Αρχαίου Ωδείου.

Ακολούθησε ένα πάρτι με μουσικές, χορευτικά, ακροβατικά, που εκτυλίσσονταν σε τρεις σκηνές και τη μια πυραμίδα μεγάλων διαστάσεων σε ένα τέταρτο σημείο της πλατείας. Το μουσικό πρόγραμμα είχε τη δομή ενός (χωρίς διακοπή) εορταστικού πάρτι με γνωστά κομμάτια της ντίσκο, φανκ, λάτιν, ροκ εν ρολ, ελληνικών αγαπημένων λαϊκών και έντεχνων τραγουδιών και καρναβαλικής μουσικής.  

Κατά την διάρκεια της συναυλίας παρουσιάστηκαν με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από την πάντα έξι χορογραφίες των χορογράφων Βίκυ Αγόρα και Luis Mentes, μια χορογραφία της Μαρίας Σιολέ με την ομάδα Rising Flames και ακροβατικά της ομάδας των X-Saltibagos, ενώ στην τρίτη σκηνή Γ΄ που είχε τη μορφή πασαρέλας, οι θεατές απόλαυσαν κορυφαίες στιγμές παλαιότερων Καρναβαλιών μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένων καρναβαλικών στολών του χθες από μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Οι στολές ανήκουν στο βεστιάριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης καθώς και του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας, οι οποίες σχεδιάστηκαν για παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις του. Στo τέταρτo σημείο, στην πυραμίδα, ξεδιπλώθηκαν τα ακροβατικά από τους X-Saltibagos.

Σε μια πρωτότυπη και ολοκαίνουρια καρναβαλική κατασκευή, το κεφάλι της Βασίλισσας του Καρναβαλιού  προβαλλόταν συνεχώς ένα βίντεο δημιουργώντας μία βίντεο εγκατάσταση, όπου το κεφάλι θα μεταμορφωνόταν συνεχώς μέσω της προβολής πάνω σε αυτό από μάσκες και πρόσωπα καρναβαλιστών από το αρχείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Η φετινή τελετή έναρξης χαρακτηρίστηκε από τη σφιχτοδεμένη ροή και τη συνεχή εναλλασσόμενη δράση χωρίς διακοπές με αποτέλεσμα να μην κουράσει, αντιθέτως κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον με τα ποικίλα θεάματα που ξεδιπλώνονταν σε διαφορετικά σημεία της πλατείας.  Ήταν η πρώτη πράξη μιας μακριάς καρναβαλικής περιόδου, που ξύπνησε μνήμες, αλλά και που αφουγκράστηκε με εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο τους παλμούς του καρναβαλικού σήμερα, το οποίο θα μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και ανεπανάληπτες εκπλήξεις έως την 1η Μαρτίου.

Το πλήθος που γέμισε την πλατεία, η δυναμική παρουσία της νεολαίας αλλά και η συνεργασία πολλών δυνάμεων του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού άφησαν υποσχέσεις για μια συναρπαστική συνέχεια. Η Πάτρα, που βασίστηκε στις δυνάμεις των ανθρώπων της, έδωσε τις καλύτερες εξετάσεις και μετέδωσε σε κάθε άκρη το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χαρά της ζωής. Το μήνυμα αυτό που μόνο το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να δώσει με τη ζωντάνια και την εξωστρέφειά του.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς