Έχουν χιούμορ στο Νταβός

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 08:43
REUTERS/DENIS BALIBOUSE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

O Ολλανδός πολυβραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρούτγκερ Μπρέγκμαν («Ουτοπία για ρεαλιστές», μτφρ: Ανδρέας Σοκοδήμος, εκδ. Ψυχογιός) παριστάνει τον απορημένο στο Twitter γιατί δεν τον κάλεσαν φέτος στο Νταβός. «Was it something I said?»

Σώπα, καλέ. Όλοι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ενθουσιάστηκαν το 2019 όταν τους κατακεραύνωσες, επειδή δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

«Ακούω τους ανθρώπους να μιλούν για δικαιοσύνη, ισότητα, διαφάνεια. Σχεδόν κανείς όμως δεν αναφέρει το πραγματικό ζήτημα του γεγονότος ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν όσα θα έπρεπε. Είναι σαν να βρίσκονται σε συνέδριο πυροσβεστών και κανείς δεν επιτρέπεται να μιλήσει για το νερό». Καθαρό; Η βιομηχανία πρέπει να σταματήσει να μιλά για φιλανθρωπία (σ.σ.: με επικοινωνιακή μαεστρία και μακιαβελική κυριαρχία, καθότι «το καλό πρέπει να το κάνεις με δόσεις για να σε θυμούνται και να σ’ ευγνωμονούν») και να ξεκινήσει να συζητά για τους φόρους, είχε υπογραμμίσει, απορρίπτοντας επιχειρήματα ότι οικονομίες με υψηλότερη φορολογία δεν μπορούν να πετύχουν. «Αυτό είναι το θέμα. Φόροι, φόροι, φόροι. Όλα τα υπόλοιπα είναι...» αηδίες. 

Φόροι και αχθοφόροι και σπανίως καλοί αγγελιοφόροι, που συναντιούνται και φέτος για να λύσουν τα προβλήματα της ανθρωπότητας στην αλπική πόλη. 

Έχουν χιούμορ, πάντως, οι «θεματοφύλακες για έναν συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο». Με τις αντιολισθητικές τάπες παπουτσιών για να μετακινούνται από τη μια συνάντηση στην άλλη με τα πόδια, με το φαγητό που για μία ημέρα θα είναι αποκλειστικά χορτοφαγικό, σε δωμάτια βαμμένα με μπογιά από φύκια και χαλιά φτιαγμένα από δίχτυα αλιείας υποδύονται ότι ανοίγουν διόδους αισιοδοξίας.
Του κλίματος οι αισθηματίες δίνουν με τα ιδιωτικά τζετ παρουσίες. Διανοητές, της κρίσης κολυμβητές, δισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί και τιτλούχοι, μεταξύ κοκτέιλ και αφεψημάτων, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για τον όγκο των προβλημάτων. Των άλλων.   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή