Ιντλίμπ: Σε αντίπαλα στρατόπεδα Μόσχα και Άγκυρα

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 14:41
UPD:15:01
REUTERS/AMMAR ABDALLAH

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Με την σημερινή επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ, η διάσταση απόψεων Άγκυρας - Μόσχας έρχεται πλέον ξεκάθαρα στο προσκήνιο. Όπως σημειώνει o ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη, «δεν πρόκειται για μια απλή διαφωνία σε ό,τι αφορά την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή του Ιντλίμπ, αλλά για την κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη και όχι μόνο εντός της Συρίας».

Σύμφωνα με αναλυτές στην Τουρκία, η στάση της Ρωσίας στην Συρία άλλαξε μετά την στάση της Άγκυρας στην Λιβύη με την ανοιχτή στήριξη στον Σαράτς παρά την διαφωνία της Μόσχας. Ο Πούτιν στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ και ουσιαστικά και στην Συρία, Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο κ. Ερντογάν αναχωρώντας σήμερα το πρωί για την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πυροβολικό και η πολεμική αεροπορία απάντησαν στα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ στοχεύοντας σε 40 σημεία που εντοπίστηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον 35 στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων.

Ο ίδιος είπε πως ενημερώθηκε η ρωσική πλευρά και συστήθηκε να μην μπει στη μέση για να εμποδίσει τις τουρκικές επιθέσεις κατά του στρατού του Άσαντ. «Ξεκαθαρίσαμε ότι στόχος μας δεν είναι οι ρωσικές δυνάμεις» είπε.

Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι πλέον οι δυνάμεις του Άσαντ αποτελούν στόχο του τουρκικού στρατού στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι βολές του πυροβολικού του Άσαντ έγιναν την ώρα που μετακινούνταν νέες τουρκικές δυνάμεις που έφθασαν στην περιοχή προς ενίσχυση του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ. Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από αυτή την επίθεση τίποτε δεν θα είναι πια ίδιο στο Ιντλίμπ και πως η συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας που έχει υπογραφεί στο Σότσι έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή