Αυστραλία: Το «μαύρο καλοκαίρι» δεν έχει τελειώσει

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αποτίει φόρο τιμής στα θύματα των πυρκαγιών
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 14:17
UPD:14:28
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Σε αναστολή της λειτουργίας του προχώρησε σήμερα το κοινοβούλιο της Αυστραλία τιμώντας με τον τρόπο αυτόν τους 33 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές, ενόσω η χώρα βρίσκεται αντιμέτωποι με περισσότερα από 100 πύρινα μέτωπα στις ανατολικές ακτές.  

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος έχει επικριθεί σφοδρά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση, ηγήθηκε της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

«Είναι το μαύρο καλοκαίρι του 2019/2020 που απέδειξε τον εθνικό μας χαρακτήρα και την αποφασιστικότητά μας. Αυτές οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη σβήσει και ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μπροστά μας σε πάρα πολλές περιοχές. Σήμερα όμως συγκεντρωνόμαστε για να θρηνήσουμε, να τιμήσουμε, να σκεφτούμε και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από το μαύρο καλοκαίρι που δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Μόρισον.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο έχουν κάψει περίπου 120 εκατομμύρια στρέμματα, έχουν καταστρέψει περίπου 2.500 σπίτια και έχουν σκοτώσει 1 δισεκατομμύριο ζώα.

Σύμφωνα με τον Μόρισον, οι επικεφαλής των πολιτειών είναι ενήμεροι, ώστε η Βασιλική Επιτροπή να ερευνήσει την αντιμετώπιση της κρίσης από την αρχή.

Ο Μόρισον αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη τον Δεκέμβριο επειδή βρισκόταν διακοπές στη Χαβάη με την οικογένειά του ενόσω μαίνονταν οι πυρκαγιές. Η στάση της κυβέρνησής του επίσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αλλά και η στήριξη που προσφέρει στην βιομηχανία του άνθρακα έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή