ΣΥΡΙΖΑ: Προς ευθεία σύγκρουση Αλ. Τσίπρας - εσωκομματική αντιπολίτευση

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 11:03
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Χαρακτηριστικά γενικευμένης σύγκρουσης λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ «προεδρικών» και εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το συνέδριο.

Η επιστολή 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα προς το Οργανωτικό, με την οποία ζητούν να τους κοινοποιηθεί η καταγραφή όλων των κομματικών εκδηλώσεων που έχουν γίνει από τις εκλογές ως σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα, βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα αποκλεισμού τους από την κομματική δραστηριότητα, είναι σαφής ένδειξη ότι η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν - εμμέσως πλην σαφώς - ότι σκοπίμως δεν ενημερώνονται από το κόμμα για τις εκδηλώσεις που γίνονται και δεν καλούνται ως ομιλητές. Και υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο του κανόνα να μιλούν στις κομματικές εκδηλώσεις ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα στέλεχος της «Προοδευτικής Συμμαχίας», εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στελέχη από την πλευρά των «53 +» ή και όχι «προεδρικοί» ή μέλη των άλλων τάσεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο. 

Την επιστολή των 21 βουλευτών αποκάλυψε το documentο.gr και καταγράφεται ως η τελευταία ενέργεια του υπόγειου πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας και τους «53+» και όσους έχουν συμμαχήσει μαζί τους, όπως για παράδειγμα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, που υπεραμύνονται της αριστερής ιδεολογίας, της διατήρησης του σημερινού τρόπου λειτουργίας και εναντιώνονται στην άνευ όρων ένταξη στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όμως μόνο η επιστολή των 21 βουλευτών.

Λίγες ημέρες μετά την έντονη διαμαρτυρία του Πάνου Σκουρλέτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας περί επιθέσεων που δέχεται ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ sites – ο ίδιος τα είχε χαρακτηρίσει «υποτιθέμενα φιλικά και αχαρτογράφητα» - και «κέντρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο διαδίκτυο» ή «τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ που τον καλούν να εγκαταλείψει την Αριστερά, ενώ οι ίδιοι ανήκουν στο παλιό σύστημα της διαπλοκής», οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται. Η ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr του πολιτικού αναλυτή και δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου – ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί δημοσίως με την Πρωτοβουλία 53+ και έχει κατηγορηθεί επισήμως από τους 53+ ότι «σπρώχνει» την ηγεσία σε ακραίες επιλογές, ανέβασε χθες νέο άρθρο εναντίον του κ. Σκουρλέτη με τον τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: ‘Αριστερός’, αντι-Τσίπρας, κακός υπουργός και αποτυχών γραμματέας». Σε αυτό το κείμενο, ο αρθρογράφος επαναλαμβάνει σειρά επιχειρημάτων κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι απέτυχε ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στις τέσσερις υπουργικές θέσεις που τον έβαλε ο κ. Τσίπρας, απέτυχε και ως γραμματέας φέρνοντας ως παράδειγμα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, ενώ αναδεικνύει και το στοιχείο ότι δεν έχει δώσει ποτέ τη μάχη του σταυρού καθώς από το 2015 και μετά εισέρχεται στις εκλογές ως αριστίνδην. «Τώρα συντονίζει το εσωκομματικό μέτωπο κατά του Τσίπρα» σημειώνει ο κ. Λακόπουλος για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο διχασμός της κορυφής έχει περάσει πλέον για τα καλά στα μεσαία και κατώτερα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, στη βάση και τις τοπικές οργανώσεις. Το κόμμα είναι χωρισμένο στους «συριζαίους» και τους «πασόκους» και με αυτόν τον διαχωρισμό οδεύει προς το συνέδριο του Μαϊου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή