Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ»

Σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 14:46
UPD:14:47
Wikimedia Commons
A- A A+

Στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκε να πλέει την Τρίτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία απέστειλε το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI - Total.

Μόλις χθες, αναφέρει το alphanews.live, η Άγκυρα επέκτεινε με νεα παράτυπη navtex την περιοχή διενέργειας γεωτρήσεων του «Γιαβούζ» καταλαμβάνοντας μέρος και του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σε έκταση δέκα επί δέκα ναυτικών μιλίων σε σύγκριση με έκταση δύο επί δύο ναυτικών μιλίων που δέσμευσε παράνομα για τον λεγόμενο στόχο «Λευκωσία 1».

Το «Σαρλ Ντε Γκολ» αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τότε, αναμένεται να συνεχίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δυνάμεις γειτονικών κρατών και στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή