Διάβημα της Κύπρου στον ΟΗΕ για επεισόδιο στη «Νεκρή Ζώνη»

Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 20:13
UPD:20:15
A- A A+

Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη για το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ δημοτικών υπαλλήλων της Λευκωσίας και ανδρών του τουρκικού στρατού, στον χώρο της Πύλης Πάφου, στη «Νεκρή Ζώνη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, ενώ από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε διάβημα.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν υπάλληλοι το δήμου Λευκωσίας μετέβησαν στην περιοχή της Πύλης Πάφου για να πραγματοποιήσουν εργασίες υποστύλωσης σε εγκαταλελειμμένο καφενείο της περιοχής.

Ωστόσο, η παρουσία των Κύπριων εργατών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, οι οποίες επίσης βρίσκονταν στην περιοχή, παρενέβησαν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η ανακοίνωση του δήμου Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσίας ξεκίνησε τον καθαρισμό και τη στήριξη του κτηρίου που στεγαζόταν το ιστορικό καφενείο «Spitfire» στην Πύλη Πάφου στην εντός των τειχών πόλη. Το κτήριο αυτό βρίσκεται μέσα στην πράσινη γραμμή και η κατάσταση του κρίνεται αρκετά επικίνδυνη για την ασφάλεια των διερχομένων, οχημάτων και πεζών.

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του Δήμου Λευκωσίας από οποιονδήποτε άλλο. Συχνά και αθόρυβα οι υπάλληλοι και οι εργάτες του Δήμου, καλέστηκαν να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σήμερα εντός της νεκρής ζώνης και υπό τα βλέμματα Τούρκων Αξιωματικών καλέστηκαν να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Η διαίρεση και κατοχή τμήματος της εντός των τειχών Λευκωσίας και η φθορά του χρόνου, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις η ολοκληρωμένη συντήρηση - αποκατάσταση στα κτήρια της νεκρής ζώνης, επιδεινώνει μέρα με μέρα την κατάσταση των οικοδομών συμπεριλαμβανομένου και του «Spitfire».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή