Ινδία: Πέθανε ο Ρατζέντρα Πατσόρι

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 23:45
UPD:15/02/2020 10:19
wikipedia
A- A A+

Ο Ινδός Ρατζέντρα Πατσόρι, πρώην πρόεδρος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Εξέλιξη του Κλίματος (IPCC/GIEC), πέθανε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Πατσόρι είχε χαιρετισθεί για την επί δεκαετίες συμβολή του στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ιδιαίτερα ως επικεφαλής της Διακυβερνητικής η οποία τιμήθηκε το 2007, υπό την προεδρία του, με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το τέλος της σταδιοδρομίας του είχε ωστόσο αμαυρωθεί από υποψίες για σεξουαλική επίθεση, για τις οποίες είχε αρχίσει δικαστική διαδικασία στην Ινδία. Οι κατηγορίες αυτές είχαν διατυπωθεί από μια συνάδελφό του. Εκείνος τις αρνούνταν, όμως τον είχαν αναγκάσει να παραιτηθεί το 2015 από την προεδρία της Διακυβερνητικής.

Είχε σπουδάσει μηχανικός και οικονομολόγος σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ινδίας και στις ΗΠΑ και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις πιο φτωχές χώρες.

Βραβεύοντας την IPCC μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ το 2007 για τη δουλειά τους σχετικά με το κλίμα, η επιτροπή του Νόμπελ είχε χαιρετίσει τον τρόπο με τον οποίο έθεσαν «τα θεμέλια για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας αλλαγής».

Ο Νίτιν Ντεσάι, διευθυντής του The Energy and Resources Institute, ενός έγκυρου ινδικού κέντρου ερευνών για το περιβάλλον, το οποίο διηύθυνε για χρόνια ο Πατσόρι, χαιρέτισε την «απαράμιλλη» συμβολή του στη διεθνή εκστρατεία για την αειφόρο ανάπτυξη.

«Η ηγεσία του στην IPCC έθεσε τις βάσεις της τρέχουσας συζήτησης για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Ο Ρατζέντρα Πατσόρι άφησε την τελευταία του πνοή χθες, Πέμπτη, το βράδυ σε νοσοκομείο του Νέου Δελχί όπου είχε υποβληθεί αυτή την εβδομάδα σε καρδιακή επέμβαση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή