Ε.Ε.: Επί τάπητος η επανενεργοποίηση του ναυτικού σκέλους της Επιχείρησης «Σοφία»

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 07:22
UPD:08:01
REUTERS/RAMZI BOUDINA
A- A A+

Την πιθανότητα επιτήρησης του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011 με την επανενεργοποίηση μιας ναυτικής αποστολής που ανεστάλη εξαιτίας των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει κρίσιμη, ούτε καν πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Η Αυστρία εναντιώνεται σθεναρά στην πρόταση να ξαναρχίσει η Επιχείρηση «Σοφία».

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της Ε.Ε. με την Αφρικανική Ένωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή