Αυστραλία: Η δικαιοσύνη έκρινε νόμιμη την επιδρομή των αρχών στα γραφεία του ABC

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 09:12
UPD:09:16
EPA/DAVID GRAY
A- A A+

Νόμιμη έκρινε η δικαιοσύνη της Αυστραλίας την περσινή επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της χώρας (ABC).

Τον Ιούνιο του 2019 η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία του ABC, αλλά και στο σπίτι μίας δημοσιογράφου εφημερίδας του ομίλου News Corp, εξαιτίας δημοσιευμάτων τους σχετικά με τους παράνομους φόνους που διέπραξαν οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν.

Οι επιδρομές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, αλλά και διαμαρτυρίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αυστραλίας.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία υπερασπίστηκε τις επιδρομές λέγοντας ότι τα εντάλματα έρευνας σχετίζονταν με «πληροφορίες που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια» της Αυστραλίας και ενδεχομένως να έθεταν «σε σοβαρό κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα».

Στην επιδρομή της η αστυνομία κατέσχεσε έγγραφα που σχετίζονταν με την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ABC το 2017 σχετικά με εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αυστραλιανές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η δημοσιογράφος Ανίκα Σμέθχερστ, στο σπίτι της οποίας επίσης έγιναν έρευνες, είχε αναφερθεί σε άρθρο της στις απόπειρες της αυστραλιανής κυβέρνησης να κατασκοπεύσει πολίτες της χώρας.

Ωστόσο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι έρευνες ήταν νόμιμες και αρνήθηκε την επιστροφή των εγγράφων που είχε κατασχέσει η αστυνομία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ABC Ντέιβιντ Άντερσον χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «απογοητευτική» και «πλήγμα στη δημοκρατία». Πρόσθεσε επίσης ότι ο επιδρομές της αστυνομίας ήταν μια «απόπειρα να εκφοβιστούν οι δημοσιογράφοι που επιτελούν το έργο τους».

«Ουσιαστικά πιστεύω ότι το δικαστήριο έκρινε ότι (η αστυνομία) έχει το δικαίωμα να εισέρχεται σε ένα δημοσιογραφικό γραφείο και να ψαχουλεύει απόρρητα έγγραφα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή