Αλ. Τσίπρας: Να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 20:10
UPD:20:12
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την ανάγκη να υπάρξει θετική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την ελληνική εθνική μειονότητα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία για την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.

Όπως σημείωσε, η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο, αν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, επισήμανε πως η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014 οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Όπως είπε, αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν.

Κατά τον κ. Τσίπρα, το πρόβλημα με τη συνοχή της Ε.Ε. και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας λύνεται με την ενίσχυση της μεοθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με τη στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού κι αυταρχισμού.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή