Πιο αυστηρές οι «κόκκινες» γραμμές της Ε.Ε. στη διαπραγμάτευση για το Brexit

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 23:02
UPD:23:04
REUTERS/Tom Jacobs
A- A A+

Τη στάση της στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία σκληραίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλλες να προβάλλουν αυστηρότερες αξιώσεις σε διάφορα ζητήματα, από εγγυήσεις για δικαιότερο ανταγωνισμό μέχρι την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

H Bρετανία αποχώρησε τον προηγούμενο μήνα από την Ε.Ε. και οι δύο πλευρές τηρούν σκληρή στάση εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος είναι μια συμφωνία έως τα τέλη του έτους, που θα καλύπτει ευρύ φάσμα ζητημάτων, από εμπόριο μέχρι ασφάλεια και αλιεία, αλλά και περιβαλλοντική συνεργασία. 

Αξιωματούχοι των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν αύριο τη διαπραγματευτική εντολή σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, προτού δοθεί η τελική έγκριση σε συμβούλιο υπουργών αργότερα εντός του μηνός. 

Οι αλλαγές στην προηγούμενη έκδοση περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανονισμούς ανταγωνισμού. «Η συνεργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια φιλόδοξη, ευρέος φάσματος και ισορροπημένη οικονομική συνεργασία, και έως τώρα δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για ισότιμους κανόνες του παιχνιδιού», αναφέρεται στο προσχέδιο που περιλήλθε στην κατοχή του Reuters.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή