Ερντογάν: Εντός του 2020 οι επιχειρήσεις και του τρίτου γεωτρύπανου που απέκτησε η Τουρκία

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 12:07
UPD:12:29
via REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE
A- A A+

Την αγορά του τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο θα φθάσει στην Τουρκία τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας ότι το νέο πλοίο θα αρχίσει να επιχειρεί εντός του 2020.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «υπέρ-γεωτρύπανο», με δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων. Δεν μπήκε ωστόσο σε καμία λεπτομέρεια για το μέρος στο οποίο σκοπεύει να διενεργήσει γεωτρήσεις η Τουρκία. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό πως η Τουρκία, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αγόρασε και τρίτο πλοίο γεωτρύπανο, σύμφωνα με το philenews. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao», το οποίο η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ αγόρασε σε δημοπρασία προς 37,5 εκατ. δολάρια, όπως μετέδωσε τότε η τουρκική «Hurriyet».

Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο βρετανικό λιμάνι Πορτ Τάλμποτ, ενώ είχε ναυπηγηθεί από τη Samsung το 2012, στη Νότια Κορέα.

Το «Sertao», με σημαία των νήσων Μάρσαλ, χρησιμοποιούνταν από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, έως το 2015. Το «Sertao» έχει μήκος 228 μέτρα και ικανότητα μεταφοράς σχεδόν 62.000 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων. Η αντίστοιχη ικανότητα των «Fatih» και «Yavuz», τα οποία η Άγκυρα έχει στείλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου είναι περίπου 12.000 μέτρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή