Κακουργηματικές διώξεις σε έξι αστυνομικούς για πλαστά έγγραφα σε κακοποιούς

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 19:37
UPD:19:51
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν σήμερα από τον εισαγγελέα σε βάρος 33 μελών κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί, που εξέδιδαν και προμήθευαν με διαβατήρια αλλοδαπούς, κυρίως κακοποιούς, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη σχετική δικογραφία που είχε υποβάλει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από έρευνά της από το 2018.

Ήδη οι αστυνομικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς δεν είχε προχωρήσει η ποινική διαδικασία.

Πρόκειται για πέντε αστυφύλακες κι έναν ανθυπαστυνόμο που υπηρετούσαν στα αστυνομικά τμήματα Παγκρατίου, Βριλησσίων, Ελευσίνας και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών.

Οι αστυνομικοί και οι συνεργοί τους εξέδιδαν τα διαβατήρια για Αλβανούς κυρίως κακοποιούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν ακόμα και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ή σε άλλους που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα στήνοντας επιχειρήσεις - βιτρίνες. Από τη δραστηριότητα αυτή αποκόμισαν μεγάλα κέρδη, καθώς η «ταρίφα» κυμαινόταν από 5.000 έως 40.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Ανάμεσα στους έξι αστυνομικούς είναι και γυναίκα που υπηρετούσε στο υπασπιστήριο πρώην αρχηγού, ο οποίος όμως την απομάκρυνε όταν ενεπλάκη το όνομά της στην έρευνα. Οι υπόλοιποι υπηρετούσαν σε υπηρεσίες που μπορούσαν να εκδίδουν τα πλαστά έγγραφα.

Μετά την υποβολή της δικογραφίας ο εισαγγελέας διέταξε τη συνέχιση της έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε και συμπληρώθηκαν τα στοιχεία με βάση τα οποία ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος, υπήρξε συνεργασία και με ξένες προξενικές αρχές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή