Εισαγγελία Διαφθοράς: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως επιθυμούν

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 16:28
UPD:16:30
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση" θα καθορίσουν οι ίδιοι τον τρόπο εξέτασής τους ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής». Αυτό αναφέρει σε έγγραφη απάντησή του ο επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, την οποία κοινοποιεί και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απάντησε μόνο στο ένα από τα τρία ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, σχετικά με τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001,

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και

3) την  υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα,  η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή