ΟΗΕ: 3.500 άμαχοι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 7.000 τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν το 2019

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 11:15
REUTERS/PARWIZ
A- A A+

Σχεδόν 3.500 άμαχοι σκοτώθηκαν και 7.000 τραυματίσθηκαν πέρυσι εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ σήμερα- πρώτη ημέρα της ιστορικής μερικής εκεχειρίας στη χώρα. 

Συγκεκριμένα 3.404 άμαχοι σκοτώθηκαν και 6.989 τραυματίσθηκαν κατά το 2019. Ήταν η έκτη διαδοχική χρονιά που ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 10.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

«Σχεδόν όλοι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν έχουν επηρεασθεί προσωπικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη βία», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ Τανταμίτσι Γιαμαμότο. «Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να επωφεληθούν απ' αυτή την ευκαιρία να σταματήσουν οι μάχες, διότι η ειρήνη άργησε πολύ. Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να προστατεύονται και έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την ειρήνη» συμπλήρωσε. 

Σημειώνεται ότι η σταδιακή εκεχειρία εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα) για μια εβδομάδα ώστε να επιτραπεί η υπογραφή στις 29 Φεβρουαρίου μιας συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν που μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο. Με τη συμφωνία θα ανοίξει η προοπτική αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, τα οποία διεξάγουν εκεί από το 2001 τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή