Η κυβέρνηση υπέγραψε τα συνυποσχετικά με FIFA και UEFA

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 12:34
UPD:13:53
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

EURONEWS
Με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ συναντήθηκε σήμερα (25/2) στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προχώρησαν στην υπογραφή συνυποσχετικών με τις δύο υπερκείμενες ποδοσφαιρικές Αρχές, στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής του τμήματος Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, η διευθύντρια του τμήματος Εθνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA, Έμιλι Σο, ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA - UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA - UEFA, Πετρ Φούσεκ, η επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της UEFA, Ινες Νάιβιρτ, ο εκπρόσωπος της UEFA στην Ελλάδα, Μάριος Γεωργίου και ο διευθυντής πρωτοκόλλου, Φραντσέσκο Καμπανια.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου 'Ακης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Σε συζήτηση που είχαν πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να "καθαρίσει" το ποδόσφαιρο στη χώρα.

«Έχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να "καθαρίσουμε" το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σκοπεύουμε, χωρίς αμφιβολία, να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα, πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA δήλωσε ευτυχής που η κυβέρνηση συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια», είπε ο κ. Τσέφεριν. «Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημα της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro».

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι «το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς και δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως αυτή τη σημαντική στιγμή. Επίσης, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του με την κατάλληλη υποστήριξη και την κατάλληλη καθοδήγηση».

Για να ολοκληρώσει λέγοντας: «Όσον αφορά τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, ναι, στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και αυτό σηματοδοτεί εκτός των άλλων και η παρουσία σας εδώ, ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να επισημάνω ότι από την στιγμή που το καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε το ποδόσφαιρο να επουλώσει τις πληγές του, τον τελευταίο μήνα θα έλεγα ότι έχουμε καταγράψει πρόοδο καθώς υπάρχει βελτίωση στις συμπεριφορές που βλέπουμε από όλες τις πλευρές».

Οι βασικές προβλέψεις των Συνυποσχετικών είναι:

Υποχρεώσεις των UEFA / FIFA

UEFA και FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

  • Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου
  • Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο
  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο
  • Το σύστημα διαιτησίας

Οι UEFA και FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας.

Οι UEFA και FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος, ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις