Τουρκία: Διαψεύδει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για τις αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτών της

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 12:57
UPD:13:05
via REUTERS/TURKISH DEFENCE MINISTRY
A- A A+

Απέρριψε η Τουρκία την εκδοχή της Μόσχας σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία επλήγησαν καθώς βρίσκονταν ανάμεσα σε «τρομοκράτες».

«Κανένα ένοπλο στοιχείο δεν βρισκόταν στο πλευρό των δυνάμεών μας την ώρα της επίθεσης αυτής» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση της Τουρκίας αξίωσε η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοδυτική Συρία, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων του συριακού καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.

EURONEWS

Τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιδρομές αυτές, τις οποίες η Άγκυρα απέδωσε στο συριακό καθεστώς, το οποίο υποστηρίζει η Μόσχα, στην περιοχή Ιντλίμπ.

Σήμερα ο ρωσικός στρατός δήλωσε πως οι Τούρκοι στρατιώτες που βρέθηκαν εν μέσω των πυρών του συριακού στρατού βρίσκονταν «ανάμεσα σε μονάδες μαχητών τρομοκρατικών οργανώσεων» που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των συριακών αεροπλάνων.

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είχε ενημερώσει για την παρουσία των στρατευμάτων της στην περιοχή αυτή και ότι «δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί».

Και οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.

«Η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά το ότι οι συντεταγμένες των μονάδων μας είχαν αναφερθεί στους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονταν επί του πεδίου» δήλωσε ο Ακάρ.

Ο ίδιος είπε ότι «η επίθεση συνεχίστηκε παρά τις προειδοποιήσεις μας μετά την πρώτη επιδρομή. Κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς επλήγησαν και ασθενοφόρα» ανέφερε.

Η διάψευση αυτή δείχνει τον αυξανόμενο εκνευρισμό της Άγκυρας απέναντι στη Μόσχα, αν και η Τουρκία είχε αποφύγει μέχρι τώρα κάθε άμεση λεκτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, με την οποία ενίσχυσε τη συνεργασία της για τον συριακό φάκελο από το 2016.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε πολλές φορές τη Ρωσία ότι δεν χαλιναγωγεί αρκετά το συριακό καθεστώς, του οποίου είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές.

Οι απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία σημειώνονται έπειτα από εβδομάδες κλιμάκωσης ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Δαμασκό στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτικών οργανώσεων.

Αφότου ξέσπασε το 2011, η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει περισσότερους από 380.000 θανάτους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή