Ν.Ρέτγκεν: Δεν συμφέρει την Ε.Ε. να αντιδράσει σκληρά έναντι της Τουρκίας

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 19:39
UPD:19:42
REUTERS/MICHELE TANTUSSI
A- A A+

Μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας μετά τα γεγονότα στην επαρχία Ιντλίμπ και τη μονομερή κατάργηση από την Άγκυρα της συμφωνίας με την Ε.Ε., ο υποψήφιος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Ερμηνεύει τις ενέργειες της Άγκυρας ως «κραυγή αγωνίας» και προειδοποιεί το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αντιδράσουν σκληρά απέναντί του.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και υποψήφιος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο ότι «τα τελευταία του βήματα του Ταγίπ Ερντογάν έχουν εξωτερικά την μορφή μιας απειλής, αλλά στο εσωτερικό τους αποτελούν κραυγή προς την Ευρώπη για βοήθεια. Ως τέτοια πρέπει να την εκλάβουμε και όχι ως πρόκληση».

Εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απέτυχε στην προσπάθεια να συνεργαστεί με την Ρωσία στην Συρία και αυτό ακριβώς προσπαθεί να πει τώρα στην Ευρώπη: «Κοιτάξτε εδώ, απέτυχα στην πολιτική μου για την Ρωσία και τώρα χρειάζομαι τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Ρέτγκεν υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρων προσφύγων και τονίζει ότι για αυτό «πρέπει τώρα η Ευρώπη να διαθέσει επιπλέον χρήματα και πρόσθετη βοήθεια, προκειμένου να φροντίσει προσωρινά αυτούς τους ανθρώπους». Μια σκληρή αντίδραση εναντίον του Ερντογάν θα ήταν «για τα συμφέροντά μας, ο λάθος δρόμος», προσθέτει και τονίζει ότι η Δύση δεν θα πρέπει να απαντήσει στον τόνο του Τούρκου Προέδρου, αλλά να ανταποκριθεί στα προβλήματα. Ο κ. Ρέτγκεν εισηγείται αντιθέτως την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε σκληρά - διπλωματικά και οικονομικά», δηλώνει και ζητά να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από την Γερμανία και την Γαλλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, FAZ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή