Τσαβούσογλου καλεί Μάας να μιλήσει στους Έλληνες φίλους του «που σκοτώνουν πρόσφυγες στα σύνορα»

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 10:34
UPD:10:37
REUTERS/Umit Bektas
A- A A+

Επίθεση στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη μόνη της στην κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει της δεσμεύσεις της, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα πίστευα ευχαρίστως τα προειδοποιητικά λόγια σου. Μόνο όμως αν μιλούσες και στους Έλληνες φίλους σου, οι οποίοι σκοτώνουν χωρίς οίκτο πρόσφυγες στα σύνορά τους», τόνισε ο Τσαβούσογλου απαντώντας στον Γερμανό ομόλογό του μέσω Twitter.

Σε πολύ αυστηρό τόνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε προηγουμένως ότι ανεξαρτήτως του ποιος επιχειρεί, «θα πρέπει να περιμένει την αντίστασή μας», εννώ σημείωσε ότι «δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους πρόσφυγες να γίνονται έρμαιο γεωπολιτικών συμφερόντων».

Ο Χάικο Μάας άσκησε επίσης κριτική στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διότι δεν κατάφεραν έως τώρα να συμφωνήσουν σε νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και σημείωσε ότι το σύστημα κατανομής αποτελεί διχαστικό σημείο στο εσωτερικό της Ένωσης και μια δοκιμασία, στην οποία η Ε.Ε. πρέπει να επιτύχει.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες της Γερμανίας με την Τουρκία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χώρα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια επιπλέον των δισεκατομμυρίων που προβλέπονται από τη συμφωνία με την Ε.Ε.

«Ακριβώς έτσι θα μιλήσουμε και με την Ελλάδα», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «το θέμα είναι να βοηθήσουμε όπου μπορούμε - με χρήματα, με εξοπλισμό, αλλά και με πολιτική στήριξη». «Διότι δεν γίνεται να αφήσουμε μόνη της σε αυτήν την κατάσταση μια χώρα, και μάλιστα μια χώρα η οποία έχει τόσο μεγάλα εξωτερικά σύνορα», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή