Σαρωτικός μονόλογος απώλειας και επιβίωσης

«Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ» του Νταβίντ Γκρόσμαν, εκδόσεις Ψυχογιός
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 21:59
A- A A+

Σε ένα καταγώγιο σε μια μικρή πόλη στο Ισραήλ, διοργανώνεται μια βραδιά σταντ απ κωμωδίας, με τον Ντόβαλε Γκρίνσταϊν, έναν μεσήλικο κωμικό. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται ο δικαστής Αβισάι Λαζάρ, πρώην συμμαθητής του, καθώς και κάποιοι άλλοι που θυμούνται τον Ντοβ ως ένα περίεργο, λιπόσαρκο παιδί που περπατούσε με τα χέρια, προκαλώντας σύγχυση και αποφεύγοντας έτσι τους νταήδες της γειτονιάς.

Νταβίντ Γκρόσμαν  

Σταδιακά, καθώς κινείται μεταξύ ιλαρότητας και υστερίας, ο μονόλογος του Ντοβ παίρνει τη μορφή απομνημονευμάτων και μας μεταφέρει πίσω σε ό,τι τον τρομοκρατούσε στην παιδική του ηλικία.

Συναντούμε την όμορφη μητέρα του -που επέζησε του Ολοκαυτώματος και χρειάζεται συνεχή επιτήρηση, και τον τιμωρητικό πατέρα του -έναν άνθρωπο του μόχθου που αδυνατεί να καταλάβει τον δημιουργικό γιο του. Ο Ντοβ ανακαλεί στη μνήμη του την εβδομάδα που πέρασε σε μια στρατιωτική κατασκήνωση για νέους, όπου ο Λαζάρ ήταν μάρτυρας ενός γεγονότος που σημάδεψε τον κωμικό για πάντα. Και ενώ ο Ντοβ διηγείται το ανεκδιήγητο, ο Λαζάρ έρχεται αντιμέτωπος με τον δικό του ρόλο σε αυτή την ιστορία απώλειας και επιβίωσης.

Το μυθιστόρημα «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ» του Νταβίντ Γκρόσμαν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι ένας σαρωτικός μονόλογος, ένα αξεπέραστο λογοτεχνικό επίτευγμα  για το οποίο ο  συγγραφέας τιμήθηκε με Booker. 

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή