Ισπανία: «Θύμα» του κορωνοϊού το Πάσχα των Καθολικών

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 22:20
UPD:22:30
REUTERS/JAVIER BARBANCHO
A- A A+

Συστάσεις στους πιστούς να μη φιλούν ούτε να αγγίζουν τα αγάλματα του Ιησού και της Παρθένου Μαρίας κάνουν οι ισπανικές αρχές εν όψει του καθολικού Πάσχα, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές ζητούν από τον κόσμο να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να αποφεύγει κινήσεις που θα συντελούσαν στην εξάπλωση του ιού από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι μέχρι σήμερα στην Ισπανία. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 365.

Στη Μαδρίτη, όπου έχουν εντοπιστεί 137 κρούσματα, ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μη φιλούν ούτε να αγγίζουν τα πόδια του αγάλματος του Ιησού του Μεδιναθέλι του 17ου αιώνα. Οι πιστοί κατά παράδοση ξεκινούν τις προετοιμασίες για το Πάσχα την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου, φιλώντας τα πόδια του αγάλματος.

Οι πύλες της εκκλησίας άνοιξαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, όμως μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν σχηματιστεί ουρές (όπως συνήθως) από κόσμο που περιμένει επί ώρες για να προσευχηθεί μπροστά στο άγαλμα.

Μια άλλη εκκλησία, στην πόλη Ρόντα, που αρχικά σκόπευε να τηρήσει την παράδοση, τελικά φρόντισε να διασφαλίσει ότι οι πιστοί δεν θα αγγίζουν το άγαλμα της Παρθένου.

Πολλοί ανησυχούν ότι οι γιορτές του Πάσχα, μια περίοδος που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ισπανία, φέτος θα διαταραχθούν αν οι αρχές απαγορεύσουν προσωρινά τις συναθροίσεις, όπως έγινε στη γειτονική Γαλλία.

Στην Πορτογαλία, η Επισκοπική Σύνοδος συνέστησε να αδειάσουν οι εκκλησίες τις κρήνες με τον αγιασμό και οι ιερείς να αποφεύγουν την επαφή με τους πιστούς. Η Πορτογαλία έχει 13 κρούσματα του κορωνοϊού μέχρι σήμερα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή